Извршни савет Унеска одлучује о захтеву за пријем Косова

21-10-2015 10:20:50 | | / vostok.rs |


На пленарној седници Извршног савета Унеска требало би данас да се гласа о предлогу Албаније и групе држава за пријем Косова у ту организацију, а Србија је позвала чланице Унеска да тај захтев одбију и одбаце.

Уколико предлог буде усвојен, онда ће о пријему Косова одлучивати Генерална конференција Унеска где се одлучује двотрећинском већином између 195 држава чланица од којих је 111 признало Косово, а 84 није.

Државни и црквени врх и представници САНУ, на јуче одржаном састанку у згради Председништва, позвали су чланице Унеска да захтев "Косова" и земаља које тај захтев подржавају одбију и одбаце.

У закључцима са тог састанка је указано и да Српске цркве и манастири на Косову и Метохији припадају баштини у власништву Српске православне цркве и Републике Србије, и да би свако отимање те баштине значило недвосмислено угрожавање опстанка најзначајнијих религијских, културних и историјских споменика србског народа, али и европског и светског културног наслеђа на Косову и Метохији, али и србског становништва које и даље живи на том подручју.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да Србија чини све могуће напоре како би спречила пријем Косова у Унеско као и да су шансе Србије много веће на Генералној конференцији.

"За изгласавање предлога потребна је проста већина гласова, а гласови уздржаних се не рачунају. Најреалније је да ће се пре гласања повести расправа коју су најавиле неке државе. Такође, могуће је и да се простом већином изгласа затварање дебате, као и неко алтернативно решење", рекао је Тањугу амбасадор Србије при тој организацији УН Дарко Танасковић.

Русија, Куба, Кина, Аргентина, Шпанија и Бразил успротивили су се идеји да творевина попут Косова може да буде члан Унеска и најавили да ће образложити своје ставове на пленарној седници.

У Извршном савету је 58 држава од којих су 32 признале једнострано проглашену косовску независност, а око 20 је подржало захтев Албаније.

Уколико предлог буде усвојен, онда ће о пријему Косова одлучивати Генерална конференција Унеска која ће бити одржана од 3. до 18. новембра.