ДОДЕЉЕНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА „МЕДИЧИ“

13-11-2013 08:55:48 | | / mojenovosti.com |

У Паризу је данас, 12. новембра, већ по традицији, додељена књижевна награда Медичи (Le prix Medcis) и то, као и награда Фемина (Prix Feina) 4. новемрбра, у три категорије: за француски роман, за преведену књигу и за есејистику.

Лауреаткиња најважније од ове три категорија, “Медичи “за француски роман, постала је 42.годишња Мари Дариесек (Mari Darriessecq) за роман „Треба много волети мушкарце „(Il faut beaucoup aimer les hommes) у издању П.О.Л.

То је прича о страсној љубави између два мушкарца, Белца и Црнца,због које би, како су указали неки критчари,ауторка могла доспети у непрјатну ситуацију због напада поборника мрачних схватања.

Мари Дариесек је победила већ у првом кругу гласања жирија добивши пет од девет гласова , наспрам два који су се определили за роман „Завера“ (La Conjuration) Филипа Васеа (Philipe Vaset), док су по један глас добили „Умало што не опали пушка „ (Faillir etre flingue) Селине Минард (Celine Minard) и „Арден „ Фредерик Вержер (Frederic Verger).

У претходном роману Мари Дариесек „Кључеви „(Cleves, 2011) главна јунакиња, Соланж,постаје глумица у Холивуду где срета лепог тумача споредних улога рођеног у Африци, котиненту који ће покушати да боље упозна.То је роман о чекању.

„Чекање, ту реч изговарам често током борбе феминисткиња којима и сама припадам, “ речи су овогодишње лауреаткиње књижевне нагарде „Медичи „ за француски роман.

Награду „Медичи “ за преведени роман добио је холандски писац Тимон Хеијманс за роман „На мору „(En mer),издавач Бургоа.То је психолошки тирлер који укрцава читаоца на једрењак којим ће пловити узбурканим догђајима све док не уплови у последњу страницу романа, луку спаса и предаха.

И на крају, награду “Медичи” за есеј добила је белоруска новинарка и списатељица Светлана Алексијевич, једна о фавориткиња за овогодишњу Нобелову награду за књижевност.

Белорускиња , која стално жив у Немачкој ,где је недавно примила и награду те земље за мир, „Медичи“ је добила за књигу есеја „Крај црвеног човека илиsecond време „ (Le Fin de l'omme rouge ou le temps du desenchantement“ која је изашла у издању Ацтес Суд.