Кина се не одриче култа вође

13-11-2013 09:13:25 | | / mojenovosti.com |

„Велики кормилар“ је данас водећи комерицијани бренд у држави коју је он створио, Народној Републици Кини (НРК).

Годишње се у НРК продају милиони сувенира са ликом Мао Це Тунга-плакати,оловке,статуете, значке, мајице, заставице , марамице и хиљадама тона се извозе у иностранство-у Европу и Азију.

Предеседник Мао ни у ком случају не би одобрио садашње кинеске реформе.Сасвим основано би се могло претпоставити да би он наредио да се постреља целокупно садашње руководство НРК „због одступања од марксизма-лењиниозма „, а у логоре на радно преваспитавање послао би милионе бизнисмена .

Корак по корак идемо према великом циљу

Али, Мао је остао популаран до дана данашњег у најмногољуднијој земљи света : сваки студент ће вам цитирати речи „великог кормилара „:Ибу ибу ди дада муди“( Корак по корак идемо према великом циљу ).

Да ,Мао је уништио приватну својину и раскулачио богате сељаке.Али он је ујединио Кину, научио да чита земљу у којој је 93% становника било неписмено,10 пута повећао број фабрика.

У бившем СССР-у су напуштене идеје Лењина,оцењено је да су године његове власти биле крваве и тешке.

У бившем Совјетском Савезу су увелико вођени жестоки спорови између пристаслица и противника те тачке гледишта , што је и довело до распада имеприје,док Кина не жели потресе.

„Велики кормилар“и сад на свим монетама штампаног новца у НРК

„Велики кормилар „ је усликан на свим штампаним монетама новца у НРК, његови огромни портрети висе на зидовима Забрањеног града у Пекингу,на улазу у његов маузолеј на Тргу Тјенанмен увек је дугачак ред посетилаца.У школама и на универзитетима ђаци и студнети се заклињу да ће следити завете Великог вође и учитеља.

У центру сваког кинеског града подигнут је споменик Мао Це Тунгу који подигнутом руком показује Кинезима обавезни правац кретања у светлу будућност.
Али , на жалост ( или на срећу, како коме ), комунизам је у Кини остао само на речима.Приватницима је продата чак и линија метроа у Пекингу,економска моћ земље расте као печурке после кише захваљујући пре свега огромним страним инвестицијама и стотинама милиона малих трговаваца.

КП Кине после смрти „великог вође“ осудила културну револуцију

После смрти „великог кормилара „ 1976., Комуинистичка партија Кине (КП) је осудила „културну револуцију“, „ужасне потресе „ и „ велике грешке“ и одмах затим се обратила масама позивом „Богатите се !“

Али и поред свага тога ,култ Мао Це Тунга је остао неизмењен .Зашто ?

Ево како то објашњава мали човек, власник чајџинице у Сиану, који говори, како би наш Његош рекао ,“из главе цијела народа „ и то оноликог, кинеског:

„Зачуђујуће је то да се и сада међу кинеским чиновницма распламсавају кад-кад спорови око тога ко је вернији заветима вође.Тако на пример, секретар градског комитета КП Чуанцина, Бо Силај, је тврдио да ће владати на принципима маоизма:бринуће се о сиромашним и настојаће да сачува и задржи улогу државе у економији.Али .шта се десило? Тог истог Бо Силаја су ухапсили и оптужили ... за корупцију!

Ето,колико је он искрено био веран заветима Мао Це Тунга.

Био је мудар, али је и стварао много проблема

Већина Коинеза се слаже да је Мао створио много проблема, али у његову мудрост вође нико не сумња. Руски бољшевици су стрељали царску породицу 1918., али председник Мао није убио Пу И , последњег цара из династије Цин.Тај цар је провео девет година у логору, затим је пуштен и радио је као баштована, а његов брат је био запослен као ражуновођа .

И цар и Мао, какви год они били, добри или лоши, су кинеска историја,“ закључује своја размишљања Чин Ју ,власник чајџинице из града Сиана.

Маов култ је рентабилан, као нафта

Један од трговаца сувенира са Трга Тјенанмен рекао је за Маов култ да је профитибилан као нафта.У тонама сувенира које се извозе у Европу и Азују европским левичарима остају увек у моди мајице и тренерке са Маовим ликом.

Кинези се чуде како Руси не „извлаче „ новац из култа Лењина

Ван Цјуан , преводилац Лењнових дела на мандарински дијалект ,каже да Кинези цене и уважавају Владимира Иљича и просто не може да се начуди због чега Руси не „извлаче „ новац из Лењиновог култа.Јер Лењин је још снажнији бренд од Мао Це Тунга!

Зар се не могу испред Лењовог маузелаја на Црвеном тргу у Москви странцима продвати сувенири са ликом вође светске револуције и оснивача Совјетског Савеза, „не може да се начуди Ван Цјуан, преводилац Ленијових књига на мандарински дијалекат.

Кинези , иначе, према Лењину имају велики пијетет као према инспиратору њиховог „великог кормилара „, иако му ретко кад истичу иконографију.

Преводилац Лењинових дела овако објашњава однос Кинеза према Владимиру Иљичу:
„Кинези у Лењину виде два пројекта.Један је садржан у томе што је извео револуцију, а други што је иницирао неп( нову економску политику ) која је омогућила љиудоима да се богате.Руси су плаћали за распростирање Лењинових идеја по свету,а сад би на њему требало да зарађују.

Како је оно писао песнк Вознесенски ? „Склоните Лењина с новчаница !“А сад неки савремени песник би требало да напише другачији стих:“Претворите Лењина у новац „.

Споменици крче путеве

Бенџамин Ин, угледни политиколог из Хонгхонга,сматра да Мао за Кинезе није само стожер државе и робна марка , него нешто далеко веће и значајније.

Помоћу идеја Мао Це Тунга Кина је извршила векли утицај на многе земље света –од Азије и Африке до Латинске Америке. Устаници маосити се јављају на Филипинима, у Конгу, захватили су Перу,Индију.Владе тих државе траже економску помоћ од Кине,Кинези пружају финансијску помоћ устаницима у тим зуемљама.

У Непалу су маоисти свргли краља и укинули монахију и сада је та република потпуно под влашћу Кине.

Одступивши од политике Мао Це Тунга на делу, али не и на речима,затворивши у тамницу удовицу „великог кормилара „ и део њених најтврђих сарадника,КНР је мудро сачувала право на бренд Мао Це Тунга „, закључује хонгхоншки политиколог Бенџамин Ин.

У „култирној револуцији „ погиунуло око 20 милиона Кинеза

Само током једне деценије , од 196-1967 за време тзв културне револуције погинуло је око 20 милиона Кинеза. “Културни револуционари „ тзв хунвејбини су пребијали пролазнике који би се осмелили да изађу на улице без значке са портретом вође , спаљивали су књиге , јер комуниста може читати само Маова дела .

Колективизација на селу, „велики скок „ довео је до масовне глади.

Међутим, све се то сада ретко кад спомиње.Стари љиди кажу: да , за Маово време живело се тешко, али зато није било корупције и власт се бринула о пензионерима.

Кинези и не помишљају да преместе „великог кромилара „ из маузолеја

Иако је сада економија у Кини у потпуности тржишна,капиталистичка,Кинези и не помишљају да премештају вођу из маузолеја, као што се Руси одавно спремају да то учине с Лењином.

„Он је давно постао споменик који крчи путеве“, изјавио је један 19.годишњи студент.