Чуркин критикује самовољу САД кад је реч о Косову

22-10-2015 09:44:58 | | / vostok.rs |


Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин оптужио је САД за политику двоструких аршина и злоупотребе чињенице да се седиште светске организације налази на америчкој територији.

Као пример америчке политике двоструких стандарда руски амбасадор при УН је навео учешће представника самопроглашеног Косова у манифестацији коју су организовале Сједињене Државе. Истовремено, истакао је Чуркин, САД су спречиле долазак у Њујорк представника Абхазије и Јужне Осетије.

Према речима сталног представника Русије при УН, неколико делегација и руководство Секретаријата УН изразили су протест поводом тог ашто су САД позвали на сккуп представнике Косова, које је једнострано прогласило независност 2008. годне.

Чуркин је оценио да су поступци Вашингтона потпуно неприхватљиви.

„Такви поступци Сједињених Држава представљају злоупотребу положаја земље која је домаћин светске организације и испољавање наглашеног непоштовања према руководству секретаријата. Захтевамо да се стави тачка на такву самовољу", рекао је он

С друге стране, додао је Чуркин, кад се указала реална потреба да се саслуша мишљење нових независних држава које нису чланице УН, Сједињене Државе праве визне препреке.

Чуркин је такође указао да у другим случајевима државе као што су Абхазија и Јужна Осетија које су прогласиле независност од Грузије нису имале могућности да посећују скупове УН, без обзира на то што су добијале позиве.

Према речима руског дипломате, САД се понашају арбитрарно када доносе одлуке хоће ли некој земљи омогућити приступ светској организацији.