САД: Ултиматум Ираку — или ми или Руси

23-10-2015 08:54:10 | | / vostok.rs |


САД ће престати да пружа помоћ Ираку у борби против терориста уколико се Багдад обрати Русији са молбом да започне војну операцију против Исламске државе на њеној територији, изјавио је шеф Комитета начелника штаба Оружаних снага САД Џозеф Данфорд.

Он је рекао да Сједињене Америчке Државе не могу да спроводе војну операцију у Ираку уколико се истовремено тамо буду налазиле руске снаге, наводи руски лист МК.

Ултиматум Америке ставио је власти у Багдаду у веома тежак положај, пише Си-Би-Ес њуз, с обзиром на то да се владајућа коалиција, али и поједине шиитске групе, залажу за помоћ Русије у борби против ИД.

Поред тога, многи аналитичари сматрају да успеси руске авијације против терориста представљају трн у оку америчким властима, будући да њихова стратегија није уродила плодом.

Посланик шиитске коалиције „Држава закона“ Мубафак ел Рубаи недавно је изјавио за Спутњик да ће Ирак до краја октобра гласати о томе да ли ће упутити позив Москви да започне војну операцију против терориста на територији Ирака.

Из Кремља су већ саопштили да је Русија спремна да размотри могућност ваздушних напада по позицијама терориста ИД у Ираку, наглашавајући да је за тако нешто неопходно да ирачке власти упуте формални позив или да се одговарајућа резолуција изгласа у Савету безбедности УН.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут