Не замерамо Црној Гори, али памтићемо оне који су нам помогли

23-10-2015 08:05:34 | | / vostok.rs |


Премијер Србије Александар Вучић поручио је да Србија није ништа изгубила на седници Извршног савета Унеска. Борили смо се часно за интересе своје земље и добили веома велику подршку, истакао је премијер.

„Моја порука грађанима Србије је да ма колико нам било тешко, треба подићи˜ главу“, поручује председник Владе Србије Александар Вучић из Мадрида, где борави на конвенцији Европске народне партије.

Нисмо изгубили ништа јуче на седници Извршног савета, изгубили су они који су журили са тим и који су покушавали да нам покажу колика је њихова снага и сила. Показали смо да смо се часно и одговорно борили за интересе своје земље и добили веома велику подршку“, рекао је премијер додајући да је та подршка за Приштину била неочекивана.

Вучић истиче да је Србија успела да један део земаља које су признале независно Косово убеди да не гласају за чланство Косова у Унеску.

„А они су мањи број земаља од оних које нису признале Косово успели да убеде да остану уздржане“, додаје Вучић.

„Наше српске цркве и наше српске манастире не може нико да узме. Нико не може да нам узме право на будућност да будемо бољи, и да будемо успешнији од свих осталих у окружењу. Ви знате да ћемо ми такву позицију заузимати“, оценио је премијер и указао да зато не треба да водимо кампању против било кога, па ни против Македоније и Црне Горе, које су, подсећа, признале Косово.

„Нисам срећан због њихове одлуке. Не желим да им замерам, јер они воде своје политике, али ми Срби и руководство Србије никоме нећемо да замерамо било шта“, рекао је Вучић.

„Али сви треба да знају да умемо да памтимо и да поштујемо оне који су нам помогли“, закључио је премијер Србије.

Вучић ЕУ: Реците нам шта су ваше одлуке

За Србију је, рекао је, веома важно да Европа утиче на стабилизацију региона и да нам, како је рекао, јасно кажу шта би требало да буде наш задатак поводом мигрантске кризе.

Када тај одговор буде добијен Србија ће бити у стању да испуни све своје обавезе, али ће морати и да штити државне и националне интересе не само у вези са овом кризом, већ и када је реч о Унеску и другим стварима, рекао је Вучић.

Није међутим реално, рекао је премијер, очекивати да Србија прими милион избеглица када сви буду затворили границе.

„Ако треба да задржимо избеглице због зиме… Реците… То можемо, али нам само то реците. Донесите коначну одлуку, реците“, инсистира Вучић посебно истакавши да је Србија једина земља у којој на избеглице није испаљен ниједан сузавац, нити ће се то догодити.

Премијер је у изјави новинарима подсетио да је у Србију дошло убедљиво највише избеглица јер Србија је центар, средиште.

„Не бојимо се тешког рада и реформи“

Говорећи са чим Србија није задовољна, премијер је рекао да неки људи не разумеју потребу наше земље да не буде стално понижавана.

„Србија ће наставити економске реформе. Не плашимо се тешког рада и тешких реформских мера за разлику од осталих. За разлику од осталих, не кукамо“, навео је и подсетио да је Србија до сада од Европе добила 560.000 евра за мигрантску кризу, те да су други добијали стотине милиона а да никакав посао нису обавили.Обећано нам је, каже, још седам милиона.

„Наша намера је да сачувамо стабилност региона“

Вучић је новинарима у Мадриду рекао да Европу највише интересује мигрантска криза, а Србију питање дестабилизације целог региона.

„Наша намера је да сачувамо стабилност Србије, да задржимо курс економских реформи и економских успеха у годинама које су пред нама. Да бисмо то остварили, морамо да имамо потпуни мир, потпуну стабилност. Зато од ЕУ очекујемо свеобухватно решење“, рекао је Вучић.