Пентагон планира нову велику офанзиву у Ираку

23-10-2015 05:48:23 | | / vostok.rs |


Пентагон тврди да је пронашао нов начин да поново преузме иницијативу на Блиском истоку: сада жели да натера Исламску државу да се бори на више фронтова са огромним повећањем ваздушних напада које би предводиле САД и уз коришћење више антитенковског оружја у Ираку.

„Америка покреће нову стратегију у рату против Исламске државе, након више месеци застоја и руске интервенције у сиријском конфликту“, пише у чланку лондонског „Тајма“.

„План Пентагона, којим руководи генерал Џозеф Данфорд, врхунски амерички војни заповедник, натераће ИД да се бори на неколико фронтова. Тај план захтева координисане офанзиве које укључују и сиријске снаге као и снаге ирачких Курда и ирачку армију, а које САД за сада одбија да ангажује. Очекује се да ће Ештон Картер, амерички министар одбране и неколико високих званичника изаћи следеће недеље пред Конгрес са овим предлогом“.

„У светлу извештаја да је Кремљ тражио одобрење Багдада да почне са ваздушним нападима унутар Ирака, генерал Данфорд смера велико повећање ваздушних напада које би предводиле САД, уз далеко веће ангажовање антитенковског оружја, како би опет преузела иницијативу.“

Генерал Данфорд, пише у чланку, већ је отишао у курдски град Арбил како би формализовао нове офанзиве.

Вероватно је једна од гаранција за будући успех овог новог плана уверавање од стране Ирака да неће тражити од Русије да покрене ваздушне нападе против ИД.

Први човек америчке војске рекао је у уторак да је, приликом сусрета са ирачким премијером и министром одбране истакао да ће бити веома тешко за Вашингтон да обезбеди помоћ Ираку ако Руси тамо такође дејствују.

Ипак, секретар ирачког парламентарног одбора за одбрану рекао је у четвтак за Спутњик да Ирак није дао Америци никаква обећања да се неће окренути Русији са захтевом да спроведе ваздушне ударе против ИД.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут