Светски интелектуалци осудили репресију Ђукановићевог режима

24-10-2015 10:18:28 | | / vostok.rs |


Угледни светски интелектуалци, Американци Имануел Волерстин и Мајкл Паренти, оштро су осудили репресију црногорског режима и хапшење извршног директора Покрета за неутралност Марка Милачића и члана управног одбора Владислава Дајковића током суботњих мирних демонстрација у Подгорици, наводи се у саопштењу покрета.

Они су се огласили поводом бруталног хапшења извршног директора Покрета Марка Милачића и члана управног одбора Владислава Дајковића током суботњих мирних демонстрација групе слободних људи у Подгорици и оштро осудили репресију режима према грађанима Црне Горе.

Паренти, познати амерички и светски научник, који је докторирао политичке науке на Универзитету Јејл и предавао на бројним колеџима и универзитетима у Сједињеним Америчким Државама и иностранству, оштро осуђује репресију полиције у Црној Гори:

„Брутални напад полиције на мирне демонстранте од стране црногорске полиције је срамота која мора довести до снажне осуде грађанског друштва. Грађани Црне Горе траже социјалну правду, просперитет и мир. Они који владају пиштољем и мотком нису ништа друго до антидемократе и аутократе. Позивам све оне који се залажу да мир и једнакост да осуде полицијску репресију и захтевају демократски третман за све грађане Црне Горе“.

И један од најзначајнијих и напродуктивнијих научника у области друштвених наука нашег времена, социолог и историчар, у свету посебно познат као отац теорије светског система, Имануел Волерстин, огласио се поводом хапшења.

„Подржавам Покрет који се залаже за неутралност Црне Горе. Овакав став ће помоћи да се смање тензије у Европи и води ка учвршћавању напора да Европска унија постане суштински демократска структура која је подложна народној вољи. Инсистирам да Влада прихвати овакву политику и престане са репресијом над оним грађанима Црне Горе који се залажу за неутралност“.