Картера сумњиче за велеиздају

24-10-2015 10:41:18 | | / vostok.rs |


Амерички конзервативци оптужују бившег председника САД Џимија Картера за велеиздају јер је Русији доставио податке о положајима бораца Исламске државе у Сирији. Када је о републиканцима реч, Картер је био и остао најомраженији председник у историји.

Бивши амерички председник је током једног скупа у држави Џорџија изјавио да је још у мају с руским председником Владимиром Путином разменио телефонске бројеве и електронске адресе како би испланирали заједнички риболов. Управо на ову адресу Картер је упутио предлог да преда мапе руској страни, а Путин га је замолио да податке пошаље у руску Амбасаду у САД. При крају свог излагања на скупу Картер се нашалио: „Ако сада Руси буду бомбардовали погрешне циљеве, окривите за то мене, а не Путина“.

У овој шали важне су две ствари. Прва наговештава бројне оптужбе Вашингтона да руска авијација не бомбардује положаје Исламске државе него умерено радикалну опозицију. Друга подсећа да републиканци Картера нису оптужили једино за распеће Христа.

Репортажу с овог сусрета емитовао је телевизијски канал Ем-Си-Ен-Би-Си који су у том моменту гледали у редакцији сајта „Вашингтон фри бикон“. Овај извор је своје име изградио на непрестаном објављивању непријатних чињеница из живота америчких политичара.

Лист је одлучио да критикује и Картера, скренувши пажњу на низ интересантних питања: одакле уопште 91-годишњем пензионеру приступ савременим обавештајним подацима; да ли је бивши председник предао Русима нешто под ознаком „строго поверљиво“; како на све то гледају америчке власти. Сајт је затим послао питања на адресе Пентагона, Министарства иностраних послова Русије и Центра Картера, некомерцијалног фонда који предводи бивши домаћин Овалног кабинета.

Први је одреаговао Пентагон, а коментар представнице Министарства одбране Елис Смит био је максимално суздржан: „Не могу да кажем да ли неко у Пентагону зна да је Центар Картера доставио мапе руској амбасади“. Центар Картера и руско Министарство иностраних послова су закаснили с одговором, а тему су од сајта преотели и други конзервативни листови, све до главног упоришта Републиканске партије — канала „Фокс њуз“.

Нико од бројних републиканских делатника и медија општенационалног значаја засад не покушава да „пришије“ Картеру издају домовине. Фокс га је, рецимо, назвао „наивним старцем“.

Конзервативни блогери, патриотски настројени радијски коментатори и регионални републикански чиновници, бацили су се, међутим, на времешног политичара свом снагом.

Џими Картер је био председник свега један мандат, од 1977. до 1981. године, а његово место је преузео Роналд Реган. Управо током Картеровог мандата дешавали су се догађаји важни за Блиски исток, попут Исламске револуције у Ирану и уласка совјетске војске у Авганистан. Покушавајући да се супротстави утицају СССР-а и шиитског Ирана у региону, Картер је активно почео да се зближава са сунитским земљама, покваривши тиме односе с Израелом. Управо је Картер потписао указ о финансирању антикомунистичких снага у Авганистану, самим тим створивши борца за исламску слободу Осаму бин Ладена. Неуспеси су пратили 39-годишњег председника и на унутрашњем плану, његов мандат се подударио с озбиљним потешкоћама у економији које су биле повод за незаборавни афоризам Роналда Регана у предизборној кампањи: „Рецесија, то је када отпусте вашег комшију, депресија је када без посла останете ви, а обнова економије је када посао изгуби Џими Картер“.

С тачке гледишта републиканаца, Џими Картер је „најгори председник у историји“ (ако се искључи Барак Обама), који умало није изгубио Хладни рат. Картера виде онако како патриотски део руске јавности гледа Борица Јељцина или Михаила Горбачова.

Ипак, Картер у последњих годину дана активно критикује Белу кућу. Обаму је оптуживао да „предаје лопту“ Исламској држави и изјавио да би он сам увео ограничени војни контигент у зону сукоба.

Један група републиканаца указује на то да је чак и Џими Картер био бољи од Барака Обаме. Друга, мања група, она која већ четврт века не може да опрости некадашњем америчком председнику неуспехе његове владе, оптужује Картера за велеиздају, и то већ по ко зна који пут. По њиховом мишљењу, чињеница да су сви подаци претходно били објављени на интернету не говори да они првобитно нису били поверљиви.

Ипак, такви републиканци су у мањини, за већину је Картер побеђени непријатељ — деведесетједногодишњи старац који се последњих година бори с раком. А Обама ће седети у Белој кући још годину и по дана и једина особа која може да га замени јесте Хилари Клинтон. И мало ко међу конзервативцима сумња да ће управо она узети од Картера незавидну титулу „најгорег председника у историји“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут