Смртоносни загрљај два џиновска сунца

25-10-2015 08:33:53 | | / vostok.rs |


Проучавајући област космичке маглине Тарантула у оквиру Великог Магелановог облака, који је трећа најближа галаксија нашем Млечном путу, астрономи су открили двоструки звездани систем.

Две звезде, чије су орбите толико близу да се заправо додирују, откривене су на око 160.000 светлосних година од планете Земље у свемирској маглини Тарантула, најактивнијем региону за формирање звезда у Великом Магелановом облаку.

Систем у ком се звезде налазе познат је под именом ВФТС 352, а њима је потребан временски период у трајању од једног дана на Земљи да се окрену око своје осе. Њихова језгра су удаљена само 12 милиона километара једно од другога.

„У ствари, звезде су толико близу да се њихове површине додирују и формирају мост између њих“, објаснили су у Јужноевропској опсерваторији, која је дошла до овог несвакидашњег открића.

„Звезда ВФТС 352 није само највећа позната звезда у овом делу свемира, са својом комбинованом масом 57 пута већом од нашег Сунца, већ је такође и рекордна и по температури. На површини ове две спојене звезде она превазилази 40.000 степени Целзијуса!“

Звезде су уочили астрономи у Јужноевропској опсерваторији користећи свој Европски изузетно велики телескоп, најнапреднији оптички инструмент на свету, способан да реконструише слике са таквим еквивалентом резолуције би био у стању да уочи фарове аутомобила на удаљености до Месеца.

Тренутно стање ВФТС 352, где две звезде деле око 30 одсто свог материјала, веома је специфично, пошто је таква фаза у животу звезда врло кратка. Истраживачи верују да ће систем ускоро доћи до свог краја на један од два начина.

„Ако звезде наставе са својим брзим окретањем, може доћи до једне од највећих енергетских експлозија у свемиру“, рекао је Иг Сане, један од аутора стручних радова о звездама.

Док би таква експлозија довела до спајања две звезде у једну гигантску, помоћу вртоглаво брзе и евентуално магнетне ротације, остаје и могућност да се звезде одвоје, објаснила је Селма де Минк, још једна научница који ради на пројекту.

„Ако обе звезде остану компактне и систем ВФТС 352 избегне спајање, то би довело објекте до новог еволутивног пута који је потпуно другачији од класичних звезданих еволуција. У случају да ВФТС 352 заврши свој живот у гигантској експлозији, формирао би се бинарни систем црних рупа. Такав невероватан објекат би био интензиван извор гравитационих таласа“, рекла је Де Минкова.