Научници о могућем уништењу Земље

25-10-2015 06:37:29 | | / vostok.rs |


Научници из америчког Харвард-Смитсон центра за астрофизику доказали су теорију према којој ће Сунце, када се угаси, прогутати и уништити све што се налази у његовој близини. Руководилац пројекта Ендру Вандербург објаснио је шта то значи за човечанство.

Звезда WД 1145+017 је бели патуљак који се налази у сазвежђу Девице, на растојању од 570 светлосних година од Земље. Бели патуљци настају када сунце, слично нашем, потроши своју нуклеарну енергију, повећа се до стања црвеног џина, а затим се смањи до размера чврстог језгра Земље, задржавајући притом своју првобитну масу.

Користећи делимично оштећен али ипак функционалан астрономски сателит НАСА „Кеплер“, научници су открили да светлост која долази од умируће звезде тамни на сваких 4,5 до пет сати. То се дешава због тога што се тешки објекти у чијем су саставу силицијум и гвожђе врте око звезде и самим тим заклањају њену светлост.

„Астронаути су одавно приметили тешке елементе у атмосфери белих патуљака. Установљено је да ако они потичу непосредно од звезде, то говори да су били усисани под дејством гравитације, а немогуће их је открити. Чињеница да можемо да их видимо указује на то да су се појавили недавно“, прича Вандербург.

У августу прошле године научници су схватили да пред собом виде објекат налик на камен величине патуљасте планете Церере из нашег, Сунчевог система, а за њим траг прашине која је била део уништене планете, а после се прикључила звезди.

Први пут у историји човечанства научници су успели да у границама једног система истовремено виде три небеска тела: белог патуљка, остатке планете и космичку прашину.

Вандербург наводи: „Затекли смо белог патуљка у моменту када уништава своју планету и шири остатке на површини звезде“.

Чиме се ово може објаснити? Ствар је у томе да чим Сунце почне да се претвара у црвеног џина, почне и да дестабилизује орбите планета које се окрећу око њега. Ако су планете прилично удаљене, оне просто одлазе у отворени космос постајући хладно беживотно камење. Ипак, планете које су близу Сунцу приближавају се и разграђују усред изузетно јаке гравитације белог патуљка.

Према космичким размерама, то је брз процес. По мишљењу Вандербурга, планета потпуно ишчезава, без икаквог трага, кроз милион година. А по прогнозама научника, кроз пет до седам милијарди година управо ће на овај начин нестати Земља.

„Чак и ако Сунце, поставши црвени џин, не прогута Земљу, неће бити могуће живети на усијаној планети“, закључује Вандербург.