Сад се сетио: Блер признао да је појава терориста повезана са агресијом САД и Британије у Ираку

25-10-2015 10:10:38 | | / vostok.rs |


Улазак коалиције на челу са САД и Великом Британијом у Ирак 2003. године могао би бити главни узрок за појаву терористичке организације Исламска држава, рекао је у интервјуу телевизији Си-Ен-Ен Тони Блер, који се у то време налазио на челу британске владе.

Снаге коалиције на челу са Сједињеним Државама и Великом Британијом у пролеће 2003. године ушли су у Ирак у оквиру операције „Ирачка слобода“, са циљем обарања режима Садама Хусеина, којег је Вашингтон оптужио за повезаност са терористичким организацијама и поседовање хемијског оружја за масовно уништење (што је касније било негирано).

Током разговора водитељ је питао Тонија Блера шта он мисли да ли „људи, гледајући на јачање позиција ИД, виде улазак у Ирак као главни узрок тога“.

„Мислим да у томе има део истине. Наравно, не може се рећи да они који су оборили Садама 2003. године сносе одговорност за ситуацију 2015. године“, рекао је Блер.

Блер се извинио и за грешке које су се дешавале током операције.

„Извињавам се за неке грешке у планирању и наравно, нашу грешку у разумевању онога што се десило након обарања режима. Међутим, тешко ми је извинити се за обарање Садама“, додао је Блер.