Спољна политика Москве привлачи све више савезника

25-10-2015 04:24:19 | | / vostok.rs |


Број присталица Кремља убрзано расте: чак и Саудијци су почели да разматрају Русију у својству партнера. Вашингтон је очигледно незадовољн што Путин постаје главни играч у решавању сиријског конфликта, пише Хавјер Колас за „Мундо“.

На састанку у Бечу министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров и шеф јорданске дипломатије Насер Џода договорили су се о координацији војних акција у Сирији. Обе земље намеравају да размењују информације о извођењу антитерористичке операција. Јорданска ваздушна кампања почела је још у септембру прошле године под покровитељством коалиције САД. Ипак, споразум који је постигнут у Бечу приближио је акције Амана и Кремља, пише „Мундо“.

Аутор чланка тврди да је Кремљ одиграо улогу „војног адута“ у Сирији. Вашингтон разуме да ако дозволи Русији да постане главни херој у решавању сиријске кризе, то ће значити да ће Путин добити могућност да се рехабилитује на међународној арени, након „кажњавања“ од стране САД и Европе за „улогу у рату“ у Украјини. Без обзира на незадовољство неким акцијама Москве на територији Блиског истока, чак и Саудијци који траже хитну смену Асада, разматрају Русију у својству партнера.

Наки посматрачи сматрају да Москва и Вашингтон воде „рат на растојању“ у Сирији: војска Асада добија руску подршку из ваздуха за уништавање побуњеника, чији део је обучавала и наоружавала ЦИА. У исто време, док се Русија радује ефикасности својих акција, коалиција САД у рату са тероризмом за последњих годину дана ништа није добила. Ипак, Вашингтон наставља да тврди супротно, уверавајући да напади Москве нису усмерени на рејоне, где се налазе позиције ИД, саопштио је „Мундо“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут