Зашто је Америка изгубила победом у Хладном рату

25-10-2015 04:39:40 | | / vostok.rs |


Добивши победу у Хладном рату, Сједињене Државе су се нашле неспособне да сформуришу нови циљ који и данас траже, пише амерички новинара Патрик Бјукенен.

Победа у Хладном рату је оставила америчку нацију без циља, пише у свом чланку у листу „Американ конзерватив“ бивши руководилац одељења за односе са јавношћу у администрацији председника САД Роналда Регана, садашњи писац и новинар Патрик Бјукенен.

„Тада смо имали идеју“, сматра коментатор, објашњавајући да је управо зато земља преживела кризу првих деценија Хладног рада и народ прихватио рат у Азији. Председници САД су водили своју нацију, стављајући победу у Хладном рату као циљ нације.

„Ипак када се рат завршио 1990. године, САД су се одједном изгубиле разлоге ради којих треба даље да живе, боре се, ако буде било потребно и умиру њихова деца“, пише Бјукенен.

Последњих година политичари су „испробали“ низ циљева, пише аутор. Међу њима су били стварање новог светског поретка Џорџа Буша Старијег, либерални интернационализам на Балкану Била Клинтона, борба са „осовином зла“ Буша Млађег, као и његово објављивање крсташког похода за демократију који се завршио без успеха.

Коментатор је навео да је обраћање Барака Обаме ставило тачку на ратове Буша и вратило војску САД и било награђено са два председничка мандата. То, по његовом мишљењу, сведоче о невољности америчког народа да отпочиње или се меша у ратове.

„Та нова реалност покреће озбиљна питања. Каква је америчка идеја на данашњи дан? Каква је наша мисија у свету? Ради чега, осим заштите наших грађана, кључних интереса и важних савезника смо спремни да пошаљемо снаге, ми смо радили у Кореји, Вијетнаму, Кувајту, Ираку и Авганистану“, пише новинар.

Хенри Кисинџер поставио је себи за циљ обнову разрушене стратешке архитектуре.

Неоконзерватори и интервенционисти желе да се боре против Русије и Ирана. А политичари као што је Барак Обама, кандидат за председника Доналд Трамп и сенатор државе Вермонт Берни Сандерса сматрају да САД не треба да улазе у ратове, наводи Бјукенен.

„Америка је земља која је подељена не само по средствима за постизање циљева у свету, већ и по самим циљевима“, закључио је новинар.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут