Руска кампања у Сирији матирала је Вашингтон и НАТО

25-10-2015 04:44:19 | | / vostok.rs |


Време када су Вашингтон и НАТО могли да „безобзирно делују широм света“ прошло је захваљујући руској борби против тероризма у Сирији, рекао је за Прес ТВ амерички новинар Марк Глен и додао да је Москва ставила Америку у шах-мат позицију.

Према његовом мишљењу, руска кампања ваздушних удара, којима је та земља притекла у помоћ Дамаску, само је део онога што тек следи.

Изгледа да Москва жели да каже да ће „Руси остати војно присутни на Блиском истоку. Једном када заврше са терористима у Сирији које је створио Запад, прећи ће на Ирак, Египат и Палестину. Постепено ће, војно и политички, заувек избацити Сједињене Државе и западне земље из региона, у циљу глобалне стабилности“, истакао је новинар.

Они који, према Гленовом мишљењу, подржавају терористе, неће напустити своју политику, већ ће променити тактику:

„Игра је готова. Колико год да се труде да свету продају причу да Америка није креирала ове групе, да их није неговала, да им није дала оружје, обуку и логистику, игра је у том смислу завршена, и САД ће сада морати да пређе на план Б.“

Новинар верује да ће Вашингтон примарно бити фокусиран да победи растући политички и војни утицај Русије у региону, који је у приличној мери уследио захваљујући америчким војним акцијама у Авганистану и Ираку. Ове кампање су у великој мери криве за јачање Исламске државе и растући радикализам широм Блиског истока.

Последице ових процеса могле би потенцијално уништити човечанство, јер су САД, упозорава Глен, „веома добре у извођењу прљавих трикова“.

„Дошао је тренутак када то постаје веома опасно за читав свет. Колико год да сви ових дана навијамо за акције Русије, чињеница је да смо управо отворили веома мрачно и опасно поглавље људске историје“, истакао је Глен.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут