Шта ће Русија понудити на Сајму књига

25-10-2015 04:50:41 | | / vostok.rs |


Јубиларни 60. Сајам књига отвориће данас директорка московске Фондације за историјску перспективу и приређивач серије књига о историјским везама Русије и Србије Наталија Нарочницкаја и прослављени режисер и писац Емир Кустурица.

Највећа књижевна манифестација у Србији, али и региону, отвара се данас на Београдском сајму од 18 часова у Хали 2.

Током предстојеће седмице, читаоцима ће се представити више од 480 излагача из земље и света.

Свечано отварање изложбеног простора Русије биће приређено у 18.30, на штанду „Књиге из Русије“.

Руска култура биће представљена на бројним манифестација и дешавањима. Више од 1.500 књига које ће србским читаоцима изложити водећи руски издавачи, обухватају најбољу класичну литературу руске књижевности, књижевност савремених аутора, монографије, водиче кроз Русију, дела о историји, кулинарству, примењеној уметности, књижевност за децу и многа друга.

Књигама и изложбом Русија ће представити своју централну овогодишњу тему — православље.

Изложба колекције фотографија посвећене историјату развоја руског писма и књижевне културе, део колекције музеја „Коломенско“, биће постављена под називом „Блага руске књижевности“.

Током Сајма, са читаоцима из Србије сусрешће се и многи познати и награђивани руски писци и стручњаци за књижевност — Захар Прилепин, Павел Басински, Сергеј Бељаков, Борис Јевсејев, Едуард Веркин, Сергеј Лукјањенко, Виктор Јерофејев.

Најављена је манифестација видео-мост Београд (Руски дом) — Санкт Петербург (Председничка библиотека), током које ће се разматрати питања везана за културу и књижевност.

На округлом столу о питањима која се тичу превођења са руског на србски језик и обрнуто учествоваће представници Савеза књижевних преводилаца Србије, Савеза књижевника Србије, Удружење писаца, Србски ПЕН центар, Удружење библиотекара Србије, Агенција за заштиту ауторских права Србије, као и представници Руског центра за науку и културу у Београду.

Све књиге која Русија излаже на Сајму књига у Београду по традицији — остаће у Србији.