Земан: Меркелова лажни хуманиста

26-10-2015 09:20:23 | | / vostok.rs |


Став немачке канцеларке Ангеле Меркел према пријему сиријских избеглица је лажни хуманизам, оценио је председник Чешке Милош Земан и додао да неке избеглице наносе штету сопственим земљама, користе децу као живи штит и не заслужују саосећање.

Земан је рекао да се, иако и сам жали децу избеглица које долазе у Европу, пита зашто их родитељи „вуку“ са собом и стављају у гумене чамце, излажући их ризику да се подаве, додајући да су они који не заслужују сажаљење млади, здрави и добро материјално обезбеђени мушкарци, који би требало да „остану у својим земљама и боре се за њих“.

Чешки председник каже и да су то мушкарци с „ајфонима“ и „ајподима“, који „у другом џепу имају хиљаде евра или долара“, као и да се многи од њих „представљају као Сиријци, иако са Сиријом немају никакве везе, с обзиром на то да је код њих пронађено много лажних сиријских пасоша“.

Земан сматра и да је срамота што Европска унија не може да заштити своје границе, преносе чешки електронски медији.

Он се сложио с бившим председником Чешке Вацлавом Клаусом, који се залаже за референдум о прихватању избеглица, да грађани треба сами да одлуче да ли ће прихватити европски систем квота.