Бивши генерални директор Унеска против чланства Косова

26-10-2015 04:59:47 | | / vostok.rs |


Један од најуспешнијих бивших генералних директора Унеска Федерико Мајор оштро се противи чланству Косова у ту специјализовану агенцију Уједињених нација, истичући да је Светској организацији хитно неопходна дубока реформа.

Учествујући на конференцији Европског центра за мир и развој у Београду, посвећеној глобализацији, мигрантској кризи и захтеву Косова за чланство у Унеско, угледни шпански дипломата је у интервјуу за Радио-телевизију Србије рекао да је данас, када се обележава 70 година постојања УН, неприхватљиво да о будућности света одлучује група најмоћнијих земаља.

Мајор је истакао да је, док је био генерални директор Унеска, пет пута осудио НАТО војну акцију на Косову и додао да инвазију на Косово нису одобриле УН и да се такво питање увек може поново разматрати.

„За Србију, али и свет, важно је да се каже да свет не жели плутократију, олигархијску владавину богатих земаља“, рекао је Мајор, генерални директор Унеска од 1987. до 1999. године.

Према његовим речима, УН треба реформисати и залагањем да се што пре заврши са владавином најмоћнијих, а то су — Г7, Г8, Г20. Све земље у Генералној скупштини, а њих је 193 — треба да одлучују о будућности света.

На питање да ли је могућа реформа Светске организације, када се Унеско, који се залаже за образовање и културу, у случају Косова злоупотребљава за политичке циљеве, уз кршење међународног права, Мајор је одговорио потврдно.

„Као што сматрам да је одлука о признању Палестине добра, има других питања која се поново могу разматрати“, истакао је Мајор.

Мајор је истакао да се, када је био генерални директор Унеска, дубоко противио страној војној акцији на Косову.

Одговарајући на питање како би гласао у Унеску о чланству Косова, Мајор је рекао да није променио став и да би одбио, без сваке сумње.