Косово у Унеску била би трагична грешка

26-10-2015 05:08:46 | | / vostok.rs |


Евентуални пријем такозване Републике Косово у Унеско био би трагична грешка, која би довела у питање опстанак српске културне баштине на Косову и Метохији, сагласили су се данас у Београду председник Србије Томислав Николић и бивши генерални директор Унеска Федерико Мајор Сарагоса.

Председник Николић је још једном изнео став да би о пријему Приштине у међународне организације требало да се расправља у оквиру преговора у Бриселу и да се тако Приштина натера да озбиљније схвати и преговоре у Бриселу, али и своје обавезе које из тих преговора проистичу, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Сарагоса је рекао да се оштро противи пријему такозване Републике Косово у Унеско, истичући да је Уједињеним нацијама хитно неопходна дубока реформа.

Сарагоса се успротивио злоупотреби било које врсте, а поготово у политичке сврхе, организације која се залаже за културу, образовање и очување светске културне баштине, као што је Унеско, а што је очигледно у предлогу који је изнела Албанија.

Председник Николић је госта замолио, а Сарагоса прихватио, да се у Унеску заложи да се питање чланства Приштине у овој организацији до даљњег скине са дневног реда, наведено је у саопштењу.