Русија тражи објашњење од НАТО-а и Саудијске Арабије поводом лажних оптужби

28-10-2015 10:14:00 | | / vostok.rs |


Министарство одбране Руске Федерације затражило је од земаља НАТО-а и Саудијске Арабије да објасне оптужбе да је руска борбена авијација наводно бомбардовала болнице у Сирији.

„Позвали смо данас војне аташее САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије, Саудијске Арабије, Турске и НАТО блока и затражили од њих да нам дају званично образложење о овим саопштењима или да оповргну информације. То се посебно тиче нечувених оптужби у низу медија на енглеском језику о наводним нападима на болнице“, изјавио је заменик министра одбране Анатолиј Антонов.

Према његовим речима, у последње време појачани су информациони напади поводом акција руске авијације у Сирији у низу иностраних медија.

„Оптужују нас не само да бомбардујемо умерену опозицију него и цивилне објекте, као што су болнице, као и џамије и школе. Због тога, како преносе западни медији, наводно гину цивили“, навео је Антонов.

Министарство одбране Русије пажљиво испитује све изјаве иностраних представника и медија о наводним нападима руске авијације на цивилне објекте у Сирији, рекао је Антонов.

„У сваком конкретном случају када се потврде информације о порушеним болницама, џамијама, школама, као и о погибији цивила у нападима руске авијације, биће спроведена пажљива истрага, о чему ће западни медији и војно-дипломатски корпус бити информисани“, рекао је Антонов.

„Ако наши партнери имају неке додатне информације, ми их позивамо, и то одавно, да нам их предају“, додао је заменик министра.

Према његовим речима, Министарство одбране Руске Федерације ће саопштења о нападима руске авијације на цивилне објекте у Сирији третирати као спинове у свим случајевима у којима инострани представници не доставе доказе у року од неколико дана.

„Ако докази не буду представљени, а не буде ни званичних демантија, сматраћемо да су то антируски ’спинови’ који представљају део информационог рата против Русије“, рекао је Антонов.

Министарство одбране Руске Федерације поново је позвало друге државе да се укључе у формирање широке међународне коалиције за борбу против терориста Исламске државе.

„Садашња ситуација у Сирији још једном потврђује актуелност и правовременост предлога руског председника Владимира Путина о неодложној неопходности да се формира широка међународна коалиција за борбу против ИД“, рекао је Антонов.

Према његовим речима, руско министарство одбране очекује од других држава да сарађују с њим у одређивању циљева руске авијације у Сирији.

„И даље чекамо, како је више пута рекао и председник Путин, сарадњу у одређивању конкретних циљева које је потребно гађати ради уништења база ИД или, насупрот томе, координате објеката који не смеју да буду нападнути“, рекао је Антонов.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут