XII КОНГРЕС ФИНСКО-УГАРСКИХ ПИСАЦА

18-11-2013 01:05:56 | | / mojenovosti.com |

У Салехарду, у Русији, ће се од 27. до 29. новембра одржати XII Конгрес финско-угарских писаца посвцећен књижевности за децу, саопштава прес- служба губернатора Јамало-Ненецког аутономног округа, а преносе руски портали.

У раду конгреса учествоваће око сто делегата из Финске, Мађарске,Естоније, Француске као и из осам региона Руске Фдерације : Коми, Карелије, Мариј Ел,Удмитрије,Пермске покрајине, а такође и из Ханти-Мансијског и Ненецког аутономних округа.Сам Јамал ће на конгрес послати 28 писаца.

На конгресу ће бити изабран нов председник асоцијације финско-угарских књижевности(АФУЛ), разматарће се рад секција посвећених дечјој књижевности у финско-угарском свету,као и улога фоклорних традиција у васпитању деце и омладине, значај дечје књижевности у образовању, а посебна тема биће посвећена изучавању матерњих језика у школама.

Планирано је такође и органозовање изложби књига чији су аутори учесници конгреса као и презентација Пушкинових дела које је на ханти језик превео Јамалац Генадиј Кељчиниј.

Организовање XИИ Конгреса финско-угарских писаца у Саљехарди који се одржава под покровитељством Владе Јамилско-Ненецког аутономог округа (ЈАНАО) иницирао је председник АФУЛ-а Кари Салама.

Подсећамо да је Асоцијација финско-угарске литературе (АФУЛ) основана 1994. ради обједињавања националних савеза писаца и сарадње у активностима за чување језика финско-угарских народа.

У састав ураве Асоцијације су ушли писци, научници,културни и јавни радници,преводиоци, новинатри и предавачи финско-угарских језика из Мађарске,Русије,Финске, Француске и Естоније. Јамалски округ у највишем органу Асоцијације представља ненецка списатељица, прозаик и публициста Нина Јадње.