Што пре САД одустану од улоге „глобалног лидера“, то боље

28-10-2015 11:05:25 | | / vostok.rs |


САД треба да преиспита своју улогу у светској политици, а посебно активно мешање у конфликте у иностранству, пише политиколог, професор Харвардског универзитета Стивен Волт у чланку за Форин полиси.

САД су у овом тренутку пред изазовом великих размера, сматра Волт. Америка мора да одлучи како да се удаљи од стратешких позиција које је заузела после победе у Хладном рату, а посебно после 11. септембра, активно учествујући у многим конфликтима у иностранству.

Данас многи мисле да је Америка прешла у дефанзиву, наводи аутор. Ипак, забринутост због америчке суздржаности заснована је на добро познатим аргументима да је активна примена америчке силе изузетно важна за подршку неке врсте светског поретка. Таква представа о „златном веку“ Пакс Американе (који је почео отприлике при крају Другог светског рата, а завршио се избором Обаме) у одређеном степену се гради на сентименталној носталгији.

Политиколог сматра да „глобално лидерство“ САД заправо није успело да спречи низ тешких сукоба у прошлом веку: рат у Кореји (који је однео око три милиона жртава) и рат у Вијетнаму у којем је погинуло готово два милиона људи. Он подсећа да нису спречени ни бројни ратови на Блиском истоку. „И наравно, почели смо последњи низ војних дејстава на Блиском истоку интервенцијом у Ираку 2003. године. И што се мање говори о америчким интервенцијама у Латинској и Централној Америци, то боље“, пише Волт.

„У последњих неколико деценија одјекују изјаве о томе да активна примена америчке силе представља поуздано средство за очување мира и безбедности. Питајте Ирачане, Либијце и Јеменце, па ћете можда имати другачије мишљење о америчкој моћи, које се разликује од онога што обично слушате од Вашингтона“, пише Волт.