НАТО и Русија треба да избегавају непотребно заоштравање односа

30-10-2015 08:36:45 | | / vostok.rs |


НАТО и Русија треба да избегавају непотребнo заоштравање односа, без обзира на супротне ставове, посебно у Сирији, балтичким земљама и на Црном мору, сматра заменик генералног секретара НАТО-а Александар Вершбо.

„У нашим интересима је да сарађујемо са Русијом, ако успемо да постигнемо да се напетост без потребе не повећава. Ми стално треба да одржавамо велику транспарентност и предвидљивост у односима како бисмо избегли неразумевање и спречили инциденте који могу да се избегну тамо где се наше снаге сударају: на Балтику, Црном мору или на небу изнад Сирије“, изјавио је Вершбо на отварању конференције „НАТО и нова спирала кризе“ у Мадриду, коју је организовао Краљевски институт Елкано и Одељење за јавну дипломатију НАТО-а.

Према мишљењу Вершбоа, НАТО треба да промени политику заоштравања односа са Москвом. О овој теми ће бити речи на наредном НАТО самиту.

„Како се приближава наредни НАТО самит у Варшави у јулу, треба да оценимо дугорочне последице садашње кризе у односима са Русијом и будућност Алијансе“, рекао је Вершбo.

„Русија није Совјетски Савез, затворена иза гвоздене завесе. Свет је сада другачији, интегрисанији и више узајамно зависни. На такав начин, питање није да ли ми имамо односе са Русијом, већ какав је карактер тих односа“, рекао је заменик генералног секретара.

„У будућности, ако нам предстоји наставак ривалства са Русијом, треба да адаптирамо Алијансу узимајући у обзир дугорочне перспективе. Треба побољшати размену обавештајних података, одредити потенцијална рањива места, борити се са сајбер нападима, укључујући сарадњу по тим питањима са међународним организацијама, пре свих са ЕУ“, рекао је заменик секретара НАТО-а.