Пакистан подржавао Талибане против Русије

30-10-2015 08:49:35 | | / vostok.rs |


Бивши председник Пакистана Первез Мушараф је дао сензационо саопштење да је 90-их година Исламабад подржавао Талибане и труге терористичке организације и сматрао лидере Ал Каиде херојима.

„Деведесетих година у Кашмиру (спорна територија између Индије и Пакистана) је почела ослободилачка борба. У то време била је формирана ’Лашкар е тајба‘ и још 11-12 група. Ми смо их подржавали и обучавали, јер су давали свој живорт за Кашмир“, цитира Прес траст оф Индија Мушарафа из интервјуа који је дао листу Дуња њуз.

Бивши предсеник Пакистана је рекао да су борце за слободу Кашмира, укључујући неке опасне личности, гледали као на хероје.

„Борба за верске вредности је касније прешла у тероризам. Сада ти људи убијају своје суграђане и треба их зауставити“, признао је Мушараф. Он није хтео да одговори на питање, на који начин Исламабад може контролисати нпр. лидера групације „Лашкар е тајба“ Хафиза Саида и друге милитанте.

По речима бившег шефа државе, „религиозна борбеност“ пакистанских групација привукла је милитанте из читавог света који су желели да се боре против совјетских снага. Пакистан је 1979. године био заражен религијском борбеношћу, признао је он.

Тренирали смо Талибане и слали их да се боре против Русије, рекао је Мушараф.

„Талибан, Хакани (командир из авганистанског рата, шеф обавештајне терористичке мреже), Осама бин Ладен (лидер Ал Каиде) и Завахири (један од лидера Ал Каиде, шеф египатске екстремистичке групе) били су тада наши хероји. Касније су постали зликовци“, говори Мушараф. Политичар који се налазио на месту председника Пакистана од 1999 до 2008. године каже да треба оценити те чињенице уз учешће тадашње ситуације у свету.

Пакистан има „одређени потенцијал утицаја“ на авганистански покрет Талибана, али не контролише га у потпуности, изјавио је у Исламабаду саветник премијера Пакистана за националну безбедност и спољну политику Сартаџ Азиз.