У САВИНОМ СЕЛУ ОДРЖАН ВЕЛИКИ 22. СКУП ВАСОЈЕВИЋА

19-11-2013 11:24:37 | | Горан Киковић, предсједник Удружења ратних добровољаца 1912- |

САБРАЛИ СЕ ПОТОМЦИ НЕМАЊИЋА


Васојевићи укупљени у Савином Селу
Уз присуство бројних посјетилаца из различитих крајева Србије и Црне Горе у војвођанском мјесту Савино Село и ове године је на свечан начин прослављен велики хришћански празник Свети Архангел Михаило, крсна слава Васојевић, 16. новембара 2013. Била је то јединствена прилика да се током дводневне свечаности више стотина Васојевић и њихових гостију, окупљених око крсног имена, његујући традицију свог завичаја, још чвшће уједине у једно заједничћко биће.
Тако су се поново срели стари знанци, рођаци и братственици, учвршћена су и склопљена нова пријатељства и оживљене успомене и сјећања на славне претке.
Поред добре организације и традиционалног гостопримства домаћина, приређен је и богат културно-забавни програм у којем су учествовали познати глумци, гуслари и естрадни умјетници који су давали посебан тон цијелом догађају.
Ријечи поздравава у име домаћина упутили су предсједник и потпредсједник Удружења Васојевић из Савиног Села Марко Ђукић и Вук Дедовић рекавши да је питома војвођанска равница и овога пута, прослављајући светог Архангела Михаила, отворила своје срце и душу свим искреним пријатељима и добротворима.
Дедовић је рекао да је ово била година јубилеја у којој су прослављени значајни датуми. Од 800 година манстира Ђурђеви ступови,који је био центар Балкана ове године.Он је истакао да ове године прослављамо 200 година Његоша, 100 година беранске гимназије и све се то завршило са данашњим братским окупљањем овдје у Савином Селу.
Марко Ђукић је поздравио присутне поготову је поздравио младе којих је ове године било највише. Он је казао да без обзира што живимо далеко, морамо се данас сјетити Косова и Метохије којега неки данас издају.
Свечаности у Савином Селу присуствовала је и делегација СО Беране коју су сачињавали: Вука Голубовић, Раслав-Ћиро Бабовић, Реља Јованчевић Драгомир Ђукић, Југослав Рачић, Горан Киковић, Жељко Голубовић, Бранко Фемић, Јасмина Ђукић, Добривоје Дојо Вешовић и Војислав Војо Дедовић. Поред бројних делегација ове године је скупу присуствовала делегација Српске народне одбране Васојевића и лимске долине у саставу: Бранислав Оташевић, Давид Лалић, Крсто Зоговић и Драгиша Ђуришић.
Уз подсјећање да је послије Другог свјетског рата извршена колонизација становништва из ондашњег андријевичког и беранског среза у Савино Село и то у два наврата, гдје је свој нови дом пронашло око 400 породица из Васојевић, предсједник општине Вука Голубовић је пожелио домаћину да и у наредном периоду приређује сличне свечаности.
''Сарадња између Берана и Савиног Села траје дуги низ година и она ће, надам се, бити настављена и убудуће. Тим прије, јер је Беране отворен град за све добронамјерне људе овога свијета и позвао све оне који нијесу посјетили Беране да то учине, и да што више бораве у завичају својих предака,јер је најљепше тамо гдје се човјек роди.Ми изграђујемо наш град и повезујемо га путевима са окружењем. То посвједочава и највеће међународно миротворно признање ''Вјесник мира'' које је град Берана недавно добило'' - нагласио је Голубовић. Он је подсјетио на велике јубилеје Од 800 година манстира Ђурђеви ступови, 200 година Његоша, 100 година беранске гимназије која је изњедрила велики број мудрих глава.
Пригодну бесједу одржао је и проф. др Милија Зечевић, почасни предсједник Удружења Васојевић, истичући да скуп у Савином Селу представља израз заједничких жеља свих припадника великог Васовог племена спремних да његују традицију своје постојбине, да се међусобно испомажу и да удружени покажу своје поштовање према прецима.Он је цитирао ријечи светог Петра Цетињског који рекао Црногорцима и Брђанима ''држите се Бога и Русије''.Истакавши да Удружења Васојевић, није страначко него ванстраначко.Сјевер Црне Горе односно и Васојевићи су запостављени ,јер ми смо отишли а нисмо завичај довољно помогли.Он је позвао на слогу Васојевића и Црне Горе и Србије.
Скуп је поздравио предсједник Удружења Васојевића др Лука Кастратовић подсјећајући да у Савином Селу већину становништва чине црногорски колонисти и њихови потомци који су прије шест деценија ''возовима без возног реда'' дошли у Панонску низију из Долине Лима, усјечене између кршевитих предјела Берана, Андријевице, Плава и Колашина.
Кастратовић је рекао да Васојевићи славе великог божјег угодника Алексендра Невског и Архангела Михаила. Он је истакао да многи покушавају да Васојевићима оспоре Немањићко поријекло. Зато будимо поносни на нашу славну прошлост и на наше великане, који су се славно борили у балканским и првом свјетском рату.
У име Удружења Васојевића из Берана говорио је др Раслав-Ћиро Бабовић, уз жељу да свети Архангел Михаило својим анђеоским крилима обасја и заштити припаднике великог Васовог племена и да унесе сјај, срећу и радост у њихове домове. Рекавши да ''још нас има поред Лима''. Скуп су поздравили и Небојиша Перовић, адвокат из Београда који је из Пећи и глумац Бранко Бабовић. У културно забавном програму наступили су гуслар Зоран Самарџић и естрадни умјестници Бранка Шћепановић и Милоје Бубања, с тим што је славље крунисано у угоститељском објекту ''Полимље'' власника Радојка Радивојевића.На скупу су подијељени завичајни часописи: ''Глас Васојевића'', ''Глас Холмије'' и ''Пензионер'' и '' Слобода''.Поклоне књиге за дјецу у Беранама и Андријевици уручио је Ново Ћулафић.
Програм је као и ранијих 18. година водио успјешно и виспрено новинар Петко Копривица.
Прилог припремио ГОРАН КИКОВИЋ,главни и одговорни уредник '' ГЛАС ХОЛМИЈЕ''