Могеринијева: ЕУ прети распад због избегличке кризе

30-10-2015 09:31:17 | | / vostok.rs |


Европској унији прети распад уколико адекватно не одговори на најтежу избегличку кризу на Старом континенту још од Другог светског рата, изјавила је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Она је навела да ће се, ако се ЕУ буде просто ослањала на одговоре појединачних држава на ово европско питање, „криза погоршати, уз ланчане реакције јавног мњења и националних влада“, пренела је агенција АФП.

Да би се то спречило, Унија мора да буде опремљена „инструментима који ће бити дорасли изазову, а без којих постоји ризик од распада ЕУ“, упозорила је Могеринијева у интервјуу за италијански лист „Соле 24 оре“.

Аустрија је јуче најавила да планира изградњу ограде на граници са Словенијом, такође чланицом ЕУ, ради „контроле прилива избеглица“, а и званична Љубљана је наговестила сличне кораке.

Након тога је брзински договорен састанак између председника Европске комисије Жан-Клода Јункера и аустријског канцелара Вернера Фајмана, после ког је објављено саопштење у ком су они истакли да „за ограде нема места у Европи“.