Ђурић: Приштина гази Бриселски споразум, нећемо ћутати

30-10-2015 09:34:25 | | / vostok.rs |


Приштина одлуком да споразум о Заједници србских општина упути Уставном суду опструише, спречава и онемогућава стварање ЗСО, али и гази и „баца под ноге“ Бриселски споразум, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је на конференцији за новинаре нагласио да то није једини потез Приштине који нас удаљава од нормализације односа.

Према његовим речима, Приштина намерава да од 1. новембра онемогући улаз на КиМ свим возилима са регистарским таблицама које је издао МУП Србије, као и да уместо личне карте уведе „некаква улазно-излазна документа“.

„Ово није један корак, већ три корака уназад. Јасно се опструира све договорено у претходном периоду и мислим да ово не би смело да прође без Европске уније, која је гарант Бриселског споразума“, рекао је Ђурић.

Он је истакао да Србија не може и неће да ћути о овом „бацању Бриселског споразума под ноге“ и додао да ће сачекати повратак председника Владе Александра Вучића из Москве, те да ће на сутрашњој седници Владе бити речи о том потезу Приштине.

„За мене је ово нечувено и скандалозно понашање. Ово је покушај да се досад постигнута остварења преокрену и да се споразум у делу који је повољан по Србе поништи и преокрене. Понашање Приштине показује одсуство добре намере и добре воље“, рекао је Ђурић и додао да у том потезу нема духа нормализације односа.

Ђурић је навео да ће Вучић сутра разговарати са представницима ЕУ и да ће озбиљно бити размотрена новонастала ситуација, као и потез Приштине.