Србија покренула кампању #NoKosovoUnesco

30-10-2015 11:27:11 | | / vostok.rs |


Филм о уништавању српске културне баштине на Косову и Метохији под називом „Истина“ (The Truth) објављен је на званичном Jутјуб каналу председника Србије Томислава Николића. Објављивањем овог филма, намењеног медијима у земљама које ће гласати поводом иницијативе за пријем Косова у Унеско, покренута је кампања #NoKosovoUnesco.

У опису видео-снимка наводи се — „Четири бисера светске баштине: Манастир Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Црква Богородице Љевишке и даље су на листи угроженог културног наслеђа Унеска. Они који данас траже пријем у Унеско су они који су их изложили опасности“.



Кампања је намењена страним медијима у земљама које ће гласати поводом иницијативе за пријем Косова у Унеско, сазнаје Спутњик у Председништву Србије.

Председник Николић недавно је одржао састанак са амбасадорима у Београду поводом предлога Албаније да Косово постане члан Унеска и тада је такође приказан филм о уништавању српске културне баштине.

Николић је тада истакао да се на Косову не чува само србска, већ и европска култура, светско памћење и значајан корак цивилизацијског хода човековог на читавој Земљи.