Светске силе у Бечу о сиријској кризи

30-10-2015 12:13:11 | | / vostok.rs |


Министарски састанак у широком формату о сиријској кризи почео је данас у хотелу „Империјал“ у главном граду Аустрије.

У разговорима у Бечу учествују званичници Сједињених Америчких Држава, Русије, Ирана, Саудијске Арабије, Турске, Египта, Катара, Либана и Француске, као и представници Уједињених нација. Русију на састанку представља министар иностраних послова Сергеј Лавров.

Раније је заменик министра иностраних послова Русије Михаил Богданов изјавио да се званична Москва залаже за учешће представника сиријскијх Курда у прегеоворима у Бечу.

Осим тога, Русија и Саудијска Арабија су размениле податке о групама сиријске опозиције, које би евентуално могле да учествују у тим преговорима.

„Русија подржава учешће Слободне сиријске армије у преговорима, али није јасно ко ће да представља ову организацију“, рекао је Богданов.

Шефови дипломатије Русије, Саудијске Арабије, Турске и државни секретар САД састали су се прошлог четвртка у Бечу, где су разговарали о проналаску решења за сиријски конфликт. Преговори „четворке“ су тада трајали око једног сата.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је убрзо после састанка високо оценила напоре Русије око преговора у аустријској престоници.

„Русија јако добро разуме да војна операција у Сирији мора да буде пропраћена адекватним напорима и у дипломатској и политичкој сфери“, рекла је Могеринијева.

Федерика Могерини је најавила да ће учествовати у преговорима о проналаску решења за сиријски конфликт.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут