ЦИА дестабилизује Латинску Америку?

31-10-2015 08:13:20 | | / vostok.rs |


Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) активна је у неколицини јужноамеричких држава, где покушава да доведе до стања дестабилизације, изјавио је за Спутњик бразилски правник Сиба Машадо.

„У свакој држави Латинске Америке, акције (америчке) обавештајне службе се разликују, али у свима им је циљ да створе нестабилност“, рекао је Машадо, који је и представник Радничке партије.

Он је указао на наводне везе између ЦИА, покрета који позивају на неповерење председници Дилми Русев, и Партије бразилске социјалдемократије (ПСДБ), главне опозиционе партије у земљи.

„Уверен сам да је ЦИА већ дуго у тајности активна у Бразилу. Иза свих опозиционих покрета, ПСДБ-а или Аисија Невеса (лидера ПСДБ-а), стоје операције ЦИА“, тврди Машадо.

Русевова је започела свој други мандат на челу државе 1. јануара. Локални медији писали су летос да је Невес желео да дискредитује председницу због њене наводне умешаности у корупционашки скандал који се тицао бразилског нафтног гиганта „Петробраса“.

Раније овог месеца, Русевова је оптужила политичку опозицију да покушава да свргне њену владу планирањем државног удара.

ЦИА против бразилског нуклеарног програма

Америчка Централна обавештајна агенција противи се идеји да Бразил развија сопствени нуклеарни програм и директно је одговорна за неуспех пројекта који би тој држави омогућио да се домогне нуклеарне подморнице до 2025. године, подсетио је Машадо.

Бразил и Француска су 2008. године постигли договор о трансферу одбрамбене технологије која би помогла овој јужноамеричкој држави да изгради своју прву нуклеарну подморницу до 2025, под Програмом развијања подморница (ПРОСУБ).

„Уопште не сумњам у то да ЦИА нема никаквог интереса да дозволи Бразилу да развије сопствени нуклеарни програм. Управо је то разлог што ПРОСУБ наилази на толико препрека“, рекао је представник бразилске Радничке партије.