Мисија Србије у УН: Унеско мора да спроводи одлуке СБ УН

31-10-2015 10:18:37 | | / vostok.rs |


Мисија Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку објавила је на интернет страници нацрт документа (такозвани нон-папер), у којем су изнети разлози због којих се Србија противи предлогу о чланству Косова у Унеско.

У документу је наведено да је Косово према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација у саставу Србије, па не може да се сматра државом, због чега не испуњава основне услове за чланство који су прописани Уставом Унеска.

Устав Унеска налаже да ова организација мора да прихвата и спроводи одлуке Савета безбедности Уједињених нација, наведено је у тексту, а политизација Унеска и преузимање надлежности Савета безбедности Уједињених нација, као инструментализација организације због признавање нелегалне независности, нису прихватљиви.

Србија изражава бојазан да би једнострани покушаји да се Косово прими у Унеско могли озбиљно да наруше и поремете дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, током којег још није било речи о питању имовине Српске православне цркве на Косови и Метохији.

„Свако ко тежи чланству у Унеску мора да докаже не само речима, него и делима, своју посвећеност циљевима Унеска, који свакако нису у складу са намерним, систематским и вандалским рушењем србских културно-историјских споменика у циљу уклањања трагова вековног постојања Срба на овим просторима, као и са некажњивошћу починилаца тих варварских дела недостојних 21. века. Због чега су четири србска православна манастира на листи Унеска споменика светске баштине који су у опасности, иако је сукоб на Косову завршен пре много година? Од кога им прети опасност?“, наведено је у документу.

Генерална конференција Унеска, на којој ће се гласати о пријему Косова, трајаће од 3. до 18. новембра, а за усвајање предлога потребна је сагласност двотрећинске већине од 195 држава–чланица.