У Бечу договорено очување државних институција Сирије

31-10-2015 10:26:15 | | / vostok.rs |


Јединство Сирије, њена независност, територијална целовитост и секуларност треба да буду очувани, пише у саопштењу, донетом на крају састанка у Бечу.

„Јединство, независност, територијална целовитост и секуларност су основе државе Сирије“, пише у документу.

У усвојеном саопштењу је наведено и да све државне институције Сирије треба да остану нетакнуте. Осим тога, учесници у преговорима у Бечу су се сложили да у Сирији треба да буду ликвидиране групације које су Уједињене нације прогласиле за терористичке организације.

„Исламска држава и друге терористичке групације, које је као такве означио Савет безбедности Уједињених нација, треба да буду уништене“, пише у документу.

У њему се наводи и потреба за брзим окончањем рата између снага Владе Сирије и снага сиријске опозиције.

Шеф Стејт департмента Џон Кери, коментаришући завршетак преговора, навео је да се све стране залажу за ликвидацију терориста и дијалог између сиријских власти и опозиције.

„Све терористичке групе, пре свих Исламска држава, треба да буду побеђене. Позивамо представнике власти Сирије и сиријску опозицију да почну политички дијалог и да формирају нову јединствену владу. Нови избори треба да буду одржани уз посматрање Уједињених нација“, изјавио је Кери.

На крају саопштења се наводи да Сиријци треба да добију хуманитарну помоћ на читавој територији земље.

„Приступ хуманитарној помоћи треба да буде обезбеђено на читавој територији земље. Учесници састанка ће повећати пружање помоћи расељеним лицима, избеглицама и земљама које су примиле избеглице“, стоји у саопштењу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут