Народни покрет „независност „ тражи да Финска изађе из ЕУ и НАТО, одбаци евро и да се тешње повеже с Русијом

20-11-2013 06:48:37 | | / mojenovosti.com |

У Финској се појавио народни покрет који заступа што бржи излазак земље из Европске уније (ЕУ) и НАТО,напуштање евра, а такође и успоствљање што тешњег савеза с Русијом.

Ту иницијативу је на интернету само за неколико дана подржало више хиљда Финаца.

Оснивач народног покрета ,Јанус Путконин, о порасту евроскептицизма у Финској и о томе да ли заиста верује да Финска може изаћи из ЕУ и НАТО,каже:
„У финском народу је јака национална самосвест.

Нажалост, последњих година власти нису о томе водиле рачуна, нити су ту националну свест уважавале, него су спроводиле евроинтеграције и учествовале у свим пројектима НАТО.

Незадовољство народа је порасло до крајњих граница сношљивости. Последња истраживања јавног расположења су показала да су Финци све нездовољнији растом курса евра.

Финци и Финкиње не могу више да подносе да им бриселска админитсрација све дубље завлачи руке у џепове,ни то што се сама Финска све шире увлачи у операције НАТО.
И то треба променити, каже Путконен додајући: “Ми смо преузели на себе обавезу да те промене извршимо.Сам покрет смо назвали „Независност“.

Враћање Финске у стање неутралности у којему је била пре скоро 20 година
Оснивач и вођа новоосованлог финског народног покрета „Независнсот „Јанус Путконен каже да је циљ покрета да Финска поново постане независна земља као што је то била до пре две деценије, а то значи олсобађање од диктатуре Брисела, зависности од европских банака и обавеза према НАТУ.

„Ми морамо имати своју валуту-финску марку. И више од тога: ми сматрамао да се наша земља мора вратити на линију коју су повукли Пасикион- Кеконен , а чији се главни смисао састоји у успостављању и неговању узајамних пријатељских односа с Русијом,“ наглашава Путконен.

Зар нису ти односи и данас и даље пријатељски ?

„Да, али пре 20 година односи између Финске и Русије су били уникални, од великог поверења и чак блиски.Сада се у те односе меша ЕУ која држи све кључеве финско-руских узајамних односа .

Наш покрет „Независност“ стоји на становишту да нико трећи нема шта да тражи у односима између две пријатељске, суседне земље.

Очекујемо на десетине хиљада присталица

Народни покрет „Независност „ ће према очекивањима његовог утемаљивача и вође ,Јануса Путконена ,већ на почетку привући на десетине хиљада присталица тако да ће прерасти у политичку партију.Већ има наговештаја да ће „Независност „ привући познате политичаре, јавне и културне раднике који су се и досад оглашавали својим скептичким расположењем према ЕУ и НАТО.

„Наш покрет је основан тек ове седмице, па предстоје многобројни скупови и јавни наступи широм земље.Из дана у дан број наших присталица се повећава“, каже Путконен.
На питање једног новинара да ли очекује да га прогласе дисидентом зато што се, оснивајући народни покрет „Независност „ оштро супроставио темељима финске политике : ЕУ, НАТО и евро,Јанус Путконен је одговорио:
" Ни у ком случају !Како може, забога, неко ко се залаже за независност своје земље бити дисидент ! Али смо јасно дали до знања нашим властима да у спољној политици немамо намеру да их следимо и слушамо! „