Мустафа: Спремни да одржимо дугорочност СПЦ на Косову

31-10-2015 04:13:45 | | / vostok.rs |


Такозвани косовски премијер Иса Мустафа оценио је да Београд води негативну кампању против учлањења Косова у Унеско, додавши да оптужбе србских званичника немају упориште у реалности, нити ће помоћи дијалогу Београда и Приштине.

Иса Мустафа је на конференцији за новинаре рекао да неће помоћи миру на Балкану уколико Косово остане мимо међународних организација, јавља Радио-телевизија Србије.

„Косово се обавезало, дајући гаранције за Српску православну цркву, и спремни смо да предузмемо сваку меру да бисмо одржали дугорочност СПЦ на Косову и не бисмо никада променили ниједан елеменат цркве у нашем систему“, нагласио је Мустафа.

Како је рекао, Приштина је преузела обавезу да призна објекте СПЦ, укључујући и манастире, као интегрални део СПЦ, да поштује њено име и унутрашњу организацију.

„Косово је такође гарантовало да непокретна и покретна имовина СПЦ неће подлегати експропријацији, а СПЦ ће имати пуну слободу у управљању својим добрима“, рекао је Мустафа.

Што се тиче посебних мера, додао је косовски премијер, постоји закон о специјалним зонама, преко којих се одређују мере заштите, које су ствар просторног планирања, било да се ради на локалном нивоу или да се ради преко Министарства за просторно планирање.

„Постоји и физичка заштита, преко органа безбедности, полиције и међународних организација, како би била пружена што већа сигурност“, напоменуо је Мустафа.