Драган Вујичић представио "Сребренички круг"

01-11-2015 02:10:31 | | / vostok.rs |

Прича о геноциду неоснована


У књизи "Сребренички круг" новинара "Новости" Драгана Вујичића обарају се основне тезе политички режиране приче о геноциду, као и да се у јулу 1995. у Сребреници догодио тежак ратни злочин, речено је на промоцији која је одржана на Сајму књига захваљујући подршци Републике Српске. Књига нашег колеге темељи се на фељтону који је објављен у "Вечерњим новостима", у време обележавања двадесетогодишњице сребреничких догађаја.

- Вујичић се успешно укључио у настојање да се докаже да је број жртава енормно увећан, да је злочина над муслиманима било, али да они нису планирани, ни организовани, већ су последица развоја догађаја. Огорчење су изазвали бројни муслимански злочини над Србима по селима Подриња, а за те злочине нико није одговарао - рекао је адмирал Бошко Антић. - Ми Срби морамо да презентујемо своју историју, а не да допустимо да је само други пишу.

Доктор Љубиша Симић, који је учествовао у форензичким истраживањима, тврди да се у гробницама налазе скелети мање од 2.000 људи, а да укупан број стрељаних не премашује број 442.

- Повреде само од метка имало је 650 људи, али се не може поуздано рећи да ли су стрељани или су страдали у борби - казао је Симић. - Причу о геноциду значајно је уздрмала теза да пронађени случајеви смрти од гелера, која може да се догоди само у борби. У сваком случају, број жртава далеко је мањи од осам хиљада, како они тврде.

Александар Панић се захвалио Вујичићу што је преузео палицу у борби за истину о Сребреници:

- Ту истину обликују они који су заинтересовани за све осим за истину. Књига "Сребренички круг" стигла је у правом тренутку.