Турска: Биралишта затворена, неизвесност никад већа

02-11-2015 01:20:33 | | / vostok.rs |


У Турској су затворена биралишта на којима су грађани бирали нови сазив парламента на најважнијим изборима у последњих неколико година, с обзиром да се та земља суочава са крвавим таласом напада џихадиста и обновљеним конфликтом са Курдима.

Укупно 54 милиона грађана имало је право гласа, а према наводима извештача АФП, одзив бирача је био велик.

Први званични резултати се не очекују пре 19 часова.

То је други пут у последњих пет месеци да су грађани Турске изашли на парламентарне изборе, у нади да ће им они овог пута донети стабилност.

На јунским парламентарним изборима владајућа Партија правде и развоја (АКП) изгубила је већину, те је председник Реџеп Тајип Ердоган сазвао нове изборе пошто премијер Ахмет Давутоглу није оформио коалицију ни са једном од три опозиционе странке које су заступљене у парламенту.

Турци су данас гласали за нови сазив парламента, који броји 550 посланика, у веома осетљивом тренутку за Турску, кључног западног савезника који се суочава са растућом нестабилношћу у суседној Сирији и суседном Ираку, као и са избегличком кризом која се прелива на Европу, наводи АП.

Ту су и сумње у вези са посрнулом турском економијом, погоршане политичким застојем и насиљем који се негативно одражавају на кључни туристички сектор, а једно од кључних питања је постала и безбедност након поновног разбуктавања насиља милитантних Курда и напада Исламске државе.

И док аналитичари очекују да ће резултат данашњих избора бити сличан исходу избора одржаних 7. јуна, када ниједна странка није превагнула освајањем већине гласова, кључно питање гласи да ли ће Ердоган после нових избора дозволити својој партији да оформи коалицију.

Анкете показују да АКП ужива нешто већу подршку него пред изборе у јуну, али је то и даље недовољно да би могла сама да оформи владу, са тим да једино истраживачки институт Адил Гур наводи да Ердоганова странка има наклоност чак 47,2 одсто бирача, што би јој донело већину.