Аурора бореалис над Санкт Петербургом

02-11-2015 10:07:11 | | / vostok.rs |


Недавно су грађани Санкт Петербурга и околине могли посматрати јединствен и редак природни феномен: поларну светлост. Природни спектакл је забележен на видео-снимку који је убрзо постао популаран на мрежама.

Дана 27. октобра грађани Санкт Петербурга посматрали су северну поларну светлост (аурору бореалис). Читаво небо било је осветљено нијансама зелене, црвене, љубичасте и беле боје. Очевици кажу да је у регионима Москве и Перма такође било могуће посматрати овај феномен.

Аурора бореалис назив је добила од имена римске богиње зоре Ауроре и речи грчког порекла „бореас“, што у преводу значи „север“. Ова појава је резултат судара соларне масе и магнетосфере Земље. Спектакл чини емисија светлости и сјаја на ноћном небу, обично у поларним областима, иако је понекад могуће видети га у другим деловима света.

Становници других руских градова — Новосибирска у Сибиру и Кирова у Јарослављу у западној Русији, који нису у поларном кругу — недавно су такође уживали у прелепим блиставим аурорама, које су изузетно ретке у тим регионима.