Русија јача позиције на тржишту наоружања у Азији

02-11-2015 08:43:36 | | / vostok.rs |


Русија којој су земље ЕУ и САД увеле низ санкција, затворивши кључна тржишта за војну индустрију, покушава да се учврсти своје присуство на тржишту наоружања у азијском региону, пише „Дифенс њуз“.

Значајно присуство руског наоружања, према подацима „Дифенс њуза“, већ се осећа у азијском региону. Према информацијама Стокхолмског института за истраживање проблема мира (SIPRI), више од 60 одсто извоза руског оружја отпада на земље Азије и Океаније, најактивнији наручиоци су Индија и Кина.

„Русија би могла да добије највећи део колача на азијском тржишту оружја, јер нуди привлачне услове регионалним силама“, наводи лист речи научног сарадника програма„Проблем неширења“ Московског центра Карнеги Петра Топичканова. Он је рекао да Москва има добре шансе да рашири сарадњу са Вијетнамом, Индонезијом, Малезијом и Пакистаном. Притом, аналитичар је нагласио да Русија нема велики маневарски простор на азијском тржишту оружја, јер су главни купци Индија и Кина почели самостално да производе ову врсту робе, док САД и даље остају руским главним конкурентом.