У току кампања да Косово стекне међународни капацитет

02-11-2015 10:52:25 | | / vostok.rs |


Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да је у току планирана кампања да самопроглашена држава Косово у више праваца стекне „међународни капацитет“.

Милован Дрецун је рекао да је Србија суочена са планираном кампањом која представља покушај да се са тачке замрзавања помери стицање међународног капацитета самопроглашене државе Косово у више праваца, према Унеску као делу система УН, Интерполу, Савету Европе.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Дрецун је рекао да је кампања Косова започета након бриселског договора о ЗСО и одлуци о формирању суда за ратне злочине на Косову, да би се Приштини дала сатисфакција и да може пред албанском јавношћу да се правда за то што је прихваћено.

Дрецун је истакао да за Косово лобирају неке моћне државе, али како је додао, и Србија води снажну дипломатску кампању.

Према његовим речима, оптимизам да Косово неће бити примљено у чланство Унеска је резултат тренда који је присутан.

„Србија је снажним дипломатским активностима од земље до земље чланице Унеска успела да убеди те земље колико је важна чињеница да Косово не треба да буде чланица Унеско. Снажном аргументацијом суочене су те земље са сопственом одговорношћу и са сопственим схватањем релација у међународним односима“, рекао је Дрецун.

Како је истакао, са једне стране је присутан притисак да се призна чланство Косова, а са друге стране ту су неспорне чињенице које показују да би се тако озбиљно нарушио међународни поредак, систем УН и оно за шта се Унеско залаже.

Дрецун је нагласио да Србија мора да се избори за ЗСО и нормализацију односа са Приштином како би на дневни ред дошла значајна питања, попут имовине Србије на Косову.

Србија, за разлику од Приштине, испуњава своје обавезе које је преузела у Бриселу, рекао је Дрецун, додавши да је најважније да из Брисела стигне порука да Приштина мора да испуни оно што је договорено и да мора да формира ЗСО.

„Мене је охрабрио став САД из личних контаката са њиховим дипломатама, где је речено да они инсистирају да се формира ЗСО, што показује да Вашингтон добро види колико је за стабилизацију односа битно формирање те заједнице“, навео је Дрецун.