Србска листа на Косову гласала за ратификацију ССП Косова и ЕУ

02-11-2015 03:08:04 | | / vostok.rs |

Косовска скупштина је са 86 гласова, односно двотрећинском већином ратификовала Споразум о стабилизацији и придруживању Приштине са ЕУ. Уочи седнице ригорозне мере контроле на улазу у скупштину.


Седница је почела са сат времена закашњења, а опозициони посланици су, пошто су њихови представници изнели своје ставове о ССП-у, напустили седницу.

Обраћајући се посланицима, такозвани косовски премијер Иса Мустафа је указао на значај тог документа за односе између Косова и ЕУ којим се, између осталог, стварају услови развој привреде Косова.

У тренутку када је за говорницу изашао шеф парламентране групе покрета "Самоопредељења" Глаук Коњуфца, скупштинску салу је напустио и такозвани заменик премијера Косова и министар спољних послова Косова Хашим Тачи.

Коњуфца је критиковао ССП, тврдећи да је његов успех условљен спроводењем односом Приштине са Београдом, јавља дописник РТС-а.

"Чланови 5 и 13 налажу експлицитно прекид ССП-а, у зависности од спровођења споразума са Србијом", рекао је Коњуфца. Како је рекао, постоји видљива асиметрија - Србија нема тај услов у свом споразуму.

"Ми јесмо за ЕУ, али смо снажно против тога да се процена за Косово мери према односу са Београдом. ССП је пакет услова, који ако се не испуне онда нема европске интеграције. Ако у једној земљи има корумпиране владе, а при том је и неспособна, онда ће процес учлањивања бити замрзнут", рекао је Коњуфца.

Према његовим речима, такозвана косовска влада је споразумом из Брисела уврстила Косово у процес боснизације. "Дозволила је ауторитет централне власти и ауторитет заједнице. ЗСО ће доносити одлуке које влада не сме да мења", навео је Коњуфца.

Шефица посланичке групе Алијансе за будућност Косова Доника Кадај Бујупи је такође критиковала владу и њене представнике, рекавши да уместо да преговарају о интересу Косова, они данас преговарају о личној амнестији.

Посланици Српске листе подржали су ССП који је Косово потписало са ЕУ, уз оцену да тај споразум гарантује између осталог и спровођење Бриселског споразума.

Један од двојице србских министара у такозваној Влади Косова Далибор Јевтић изјавио је новинарима да су посланици Српске листе подржали ССП Косова са ЕУ јер се ради о споразуму који је важан и за представнике србског народа који живе на Косову.

“"За нас је од суштинске важности било да подржимо нешто што ће косовском друштву омогућити приближавање европским вредностима а ми управо то желимо, дакле владавину права изградњу демократије у сваком смислу те речи",” рекао је Јавтић.

Он је додао да је мишљења да ће свака врста приближавања косовског друштва ЕУ помоћи да грађани живе боље, да се поштују права невећинских заједница на Косову, да се омогуће бољи услови за повратак расељених лица.

Шеф парламентарне групе Српске листе Славко Симић рекао је да та листа даје пуну подршку ССП-у који, како каже, нуди шансе за предузетништво на Косову.

Симић је додао да ССП омогућава везе Косова и региона са ЕУ и отвори могућност за реформисање косовских институција којима је реформа преко потребна због поштовања људских права, сузбијања корупуције и развоја економије.

Седници је присуствовала већина посланика владајуће коалиције, Српске листе, као и такозвана косовска председница Атифете Јахјага.

Уочи данашње седнице косовске скупштине уведене су строге мере контроле, па су на улазу у скупштинслу салу била постављена три детектора за регистровање метала. Строгим мерама прегледа били су подвргнути посланици, министри, чланови дипломатског кора, новинари и посматрачи.

Ригорозне мере контроле уведене су након петонедељних инцидената које су посланици опозиције организовали у косовској скупштини захтевајући да премијер Иса Мустафа повуче потпис са Бриселског споразума Приштине и Београда.