Британски парламентарци против операције у Сирији

03-11-2015 01:22:58 | | / vostok.rs |


Комитет за међународне послове парламента Велике Британије залаже се за одузимање мандата Влади земље за извођење војне операције против ИД у Сирији.

Велика Британија учествује у операцији коалиционих снага у Ираку које регуларно изводе ваздушне ударе по позицијама ИД, мада је 2013. године парламент Велике Британије одбио да одобри мандат за извођење сличне операције у Сирији.

Раније су премијер и министар одбране Велике Британије саопштили да намеравају да се обрате парламенту земље за добијање дозволе за извођење операције против ИД и на територији Сирије. Без обзира на непоседовање мандата, Влада Велике Британије је у августу већ извела операцију уз помоћ дронова, уништивши један број милитаната ИД, признао је раније Дејвид Камерон.

„Мислимо да не треба ширити британску војну операцију (укључивање Сирије у њу), док не буде потпуне међународне стратегије како у борби са ИД, тако и у правцу прекида грађанског рата у Сирији“, наводи се у извештају.

„За сада нема таквог дугорочног плана“, наглашено је у документу. У њему ће се обратити пажња и на потребу усвајања одговарајуће резолуције СБ УН.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут