Министарство здравља Републике Српске - предлог за употребу канабиса у медицинске сврхе

03-11-2015 01:25:33 | | / vostok.rs |


Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске упутило је Савету министара државне заједнице БиХ, Министарству цивилних послова, Министарству безбедности, као и Комисији за сузбијање злоупотребе опојних дрога предлог за стварање законске могућности да се синтетски канабиноиди у користе као лек у хуманој медицини.

Из Министарства здравља саопштено је да је коначна одлука о увођењу фармацеутских препарата на бази конопље у терапијске сврхе у надлежности наведених институција и тела на нивоу државне заједнице БиХ.

Иницијативе за овај предлог дошле су од удружења грађана оболелих од мултипле склерозе.

Министарство је након тога затражило од Коморе и Друштва доктора медицине Републике Српске, као и Универзитетског клиничког центра, да обаве стручне консултације и размотре потребу увођења канабиса у терапију одређених оболења.

"Комисија коју је именовао Универзитетски клинички центар, закључила је да је оправдано размотрити увођење дозираних фармацеутских облика на бази синтетских канабиноида у терапијску примену за строго дефинисане индикације", наводе у Министарству здравља Републике Српске.