Пет најлепших снимака космоса

04-11-2015 07:18:56 | | / vostok.rs |


Када је Експедиција 1 стигла на Међународну космичку станицу 2. новембра 2000. године ни ГоПро, ни Јутјуб још увек нису постојали, а већина људи је видела само тренутни обрис космоса на вестима. Технологија на МКС и на Земљи је све то променила.

Овде је пет очаравајућих снимака насталих у космичкој станици.Настао 2011. године, ово је најпопуларнији видео из МКС на интернету и заиста је заслужио прво место. Стотине фотографија су комбиноване и спојене у једну секвенцу, стварајући фантастичну одисеју, која је, ипак, апсолутно реална. Захваљујући овом снимку имамо увид у мрежу путева и насеља, у олује које трепере, и у мистериозну аурору која се протеже кроз атмосферу — свакако најбољи поглед на нашу планету из мало другачије перспективе.Спајањем два предмета у непрегледном пространству и прецизношћу од само једног центиметра је један од најупечатљивијих подвига свемирске технологије. Чак и уз помоћ искуства и модерне компјутерске технологије, ово је још увек најузбудљивији тренутак, како за особље унутар свемирске станице, тако и за њихове колеге из контролног центре на Земљи. На овом снимку, можете видети летилицу Сојуз како се успешно спаја са МКС у марту.Снимање космичке шетње на МКС је област фотографије која је имала највише користи од технолошког напретка. Док смо се некада само дивили пукој статистици, сада можемо бити сведоци пустоши, тешкоће и узбуђења астронаута привезаних само каблом за космичку станицу, док лебдећи по космосу обављају сложене задатке.

У овом снимку из августа, командант 44 експедиције Генадиј Падалка и летећи инжењер Михаил Корниенко шетају пуних пет сати по безваздушном простору да би заменили завртње, сликали, и прикупили експерименталне узорке из космоса - веома рутински послови, али не и ван наше планете.Посматрање одвијања масивних временских догађаја постало је један од најомиљенијих видова забаве међу посадом МКС. Најновији видео–спектакл снимљен је прошлог месеца за време трајања урагана „Патриша“ који је произвео најјаче циклоне ветрова икада снимљене.


МКС се окреће око Земље 16 пута дневно, тако да залазак Сунца није реткост за посаду. Међутим, сведоци заласка Сунце из ове перспективе доживљавају мало другачије искуство - Сунце се не појављује као мали жути диск, али заслепљујућа бела светлост, која у тренутку обасја целу нашу планету, из ванземаљске перспективе заиста је спектакуларан призор. Видео изнад је снимљен почетком октобра.