Обама исмејао републиканце: Не бисте изашли на крај са Путином

04-11-2015 12:34:32 | | / vostok.rs |


Председник САД Барак Обама исмејао је опозиционе републиканце, рекавши да они џаба критикују његову слабост, тешко да би могли да изађу на крај са руским председником Владимиром Путином.

Повод за подсмех Обаме био је недавни скандал на дебатама републиканских кандидата за председника на каналу Си-Ен-Би-Си. Све учеснике дебата је увредио на водитељ који је по њиховом мишљењу постављао некоректна питања. Републиканска партија је одбила да учествује у наредним дебатама на овој телевизији.

„Приметили сте да сваки од тих кандидата говори: ’Обама је слаб, Путин му баца прашину у очи, а када ја разговарам са Путином, он ће се променити?‘“, приметио је Обама на скупу Демократске партије у Њујорку.

„После се покаже да они не могу да изађу на крај са гомилом водитеља на дебатама Си-Ен-Би-Сија“, додао је Обама, праћен аплаузом једнопартијаца.

„У ствари, ако желите да знате — ако не можете да изађете на крај са овим момцима, не мислите да ће Кинези и Руси да се побрину за вас“, закључио је председник САД.

Републиканци, који традиционално желе да се представе као одлучни политичари, више пута су критиковали Обаму, изјављујући да је он слаб и неодлучан — између осталог, и за наводну слабост према Русији. Кандидат, милијардер Доналд Трамп изјавио је да ће успоставити односе са Путином, док је бивша шефица компаније НР Карла Фјорина дала на знање да неће водити никакве преговоре, већ да ће јачати америчку флоту. Остали кандидати-републиканци су обећали да ће бити чврсти у односима са Русијом, али су избегли детаље.