Путин: Руски медији у иностранству доприносе борби против пропаганде

05-11-2015 02:45:47 | | / vostok.rs |


Русија ће наставити да активно подржава руске медије у иностранству који доприносе борби против пропаганде и ширења антируског мишљења, изјавио је председник те земље Владимир Путин.

„Сви ти медији, упркос свему, настоје да дају објективну и истиниту информацију о савременој Русији и њеној историји, као и о најважнијим спољнополитичким темама“, рекао је Путин на Светском конгресу сународника који се одржава данас у Москви.

„Све то утиче да се ојача међународни ауторитет и утицај Русије у иностранству, да се разруше стереотипи и предрасуде претходних година, као и да се пружи отпор пропаганди и клишеима о нашој земљи“, истакао је руски председник.

Путин је оценио да пружање широке подршке сународницима ван граница Русије остаје приоритет за Русију и власти намеравају да у још већој мери штите њихове интересе у иностранству, између осталог у Јемену, Сирији и Либији.

„Заштита сународника од било ког облика дискриминације остаје принципијелно важан задатак за нас. Поред тога, настојаћемо да обезбедимо кључна права као што је изучавање руског језика у иностранству, очување културе, духовности и традиције“, рекао је он.

Путин је истакао да је та подршка веома пуно значила за време уједињења Крима и Русије.

„Ми смо осетили вашу солидарност у периоду уједињења Крима и Севастопоља са Русијом.

То је историјски догађај“, рекао је он.

Руски председник је такође нагласио да је направљен нацрт за унапређење руских школа у иностранству. Према његовим речима, развијена је нова методика предавања руског језика али и предмета који се тичу Русије.

На Светском конгресу сународника окупило се више од 400 делегата из 97 земаља света, а главна тема скупа је подршка руским медијима у иностранству, као и питања која се тичу очувања руске културе ван граница Русије.