Ваздушни напади САД имитација борбе против терориста

05-11-2015 02:58:36 | | / vostok.rs |


Ваздушни напади које спроводи коалиција предвођена САД по објектима екстремиста на Блиском истоку само су имитација борбе против тероризма, изјавио је главни командант руске авијације Виктор Бондарев.

„Да су бомбардовали – јесу, али терористи су за то време успели да повећају територију са 35 на 75 одсто укупне површине Сирије“, рекао је он.

Он је нагласио да је руска војска била приморана да започне ваздушну кампању против терориста како ИД не би стигла до границе са Русијом.

„Ми смо добијали информацију да авиони коалиције предвођене САД бомбардују ИД, али никакве резултате нико није видео. Ако би се сиријска војска предала Исламској
држави, њихов број би се увећао вишеструко“, рекао је Бондарев.

Он је додао да је ваздушна кампања руске авијације нарушила планове које јеВашингтон имао у том региону.

Решење да се користе ваздушне снаге донесено је на основу тога што су борци ИД припремљени да брзо мењају позиције, нагласио је руски генерал.

„Исламска држава је веома покретна банда. Они имају аутомобиле, бицикле, магарце, те их је веома тешко сустићи на тенковима. Након сваке акције они брзо мењају своју позицију. Када је реч о авијацији – то је друга прича“, прецизирао је Бондарев.

Истовремено, Русија је узела у обзир све претње, између осталог, из тог разлога су у Сирију допремљени и ракетни системи како би се спречила потенцијална крађа авиона, додао је он.

„За свега две године стање у руској војсци се доста променило. Ми смо почели да добијамо по 250 авиона и хеликоптера годишње. Такође, почели смо да примењујемо изненадне провере унутар војних система, што нам је донело нова искуства. Сада смо спремни да у сваком тренутку спроведемо било какву акцију и спречимо напад непријатеља“, појаснио је генерал.

Главни командант руске авијације је нагласио да се терен детаљно истражује пре него што се определе циљеви бомбардовања како би се избегле цивилне жртве. „Ми смо истражили све осетљиве локације, укључујући џамије, болнице, породилишта, школе“, рекао је Бондарев и додао да се информација набавља путем сателита, беспилотних летелица и авијације.

Такође, користе се и информације од агената који комуницирају са локалним лидерима, генералима сиријске војске, након чега се доноси одлука о бомбардовању, додао је Бондарев.

Изјаве из Вашингтона, као и поједина писања западних медија о наводном бомбардовању цивила, Бондарев је назвао информативним ратом против Русије.

„То што Американци измишљају – било је очекивано. Лажи су њихово информативно оружје. Они на све начине покушавају да оцрне наш труд упркос томе што ми све радимо транспарентно. Сваки дан показујемо целом свету наше резултате, што се не може рећи за америчке пилоте у Авганистану. Са друге стране, шта би и могли да покажу, како грешком бомбардују болницу или сватове?!“, запитао се Бондарев.

Руски генерал је додао да је спреман да предочи податке о сваком циљу који је уништен.

Говорећи о руском борбеном авиону „сухој“ који је нарушио ваздушни простору Турске, Бондарев је рекао да је то учињено јер је пилот био приморан да изведе маневар како би избегао ракету земља-ваздух.

„Наш авион је учествовао у борбеној мисији на северу Сирије, а временски услови су били веома незгодни. Када је авион пролетео дуж турске границе, огласио се аларм да је авион на мети неке врсте противваздушног система“, казао је Бондарев.

Он је навео да је пилот донео брзу одлуку да изведе „антиракетни маневар“ и да је том приликом авион „малим делом ушао у турски ваздушни простор“, пренела је Раша тудеј.

„То смо искрено признали“, додао је Бондарев.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут