Симоњан: Естонске власти против слободе говора

06-11-2015 08:35:44 | | / vostok.rs |


Главна уредница међународне информативне агенције „Русија севодња“ Маргарита Симоњан сматра да је решење естонске банке да затвори рачун руске агенције директно нарушавање принципа слободе говора.

„Европа је постала бојажљива, а о слободи говора не може бити ни речи. Ми бисмо као одговор на затварање наших рачуна у Естонији могли да започнемо рат и да лобирамо затварање рачуна сличних организација у Русији. То нећемо учинити јер верујемо у слободу говора за све, не само за себе“, рекла је Симоњан.

Прес служба компаније „Русија севодња“ изразила је дубоку забринутост у вези са одлуком естонске банке и саопштила да ће у сарадњи са адвокатима радити на томе како и коме да се жали на ову одлуку.

Подсећања ради, естонске власти су у више наврата ометале рад руских медија. У септембру је Естонија забранила улазак једној новинарки те агенције у земљу, иако разлог није био наведен. Министарство спољних послова Русије је оценило тај поступак естонских власти као непријатељски. Истовремено, ОЕБС је подсетио да све њене чланице морају дозволити слободу кретања свих новинара.

Свега месец дана касније, група новинара из компаније „ВГТРК“ је била задржана на граничном прелазу приликом уласка у Естонију, те су им након детаљног претреса без објашњења поништили визу и вратили у Русију. Такво понашање естонских власти је руско Министарство окарактерисало као систематично угњетавање непожељних медија.