Путин: Треба да познајемо и поштујемо своју историју без одузимања и прећуткивања

06-11-2015 09:51:45 | | / vostok.rs |


Владимир Путин је посетио XIV Црквено-друштвену изложбу-форум Православна Русија. Моја историја. Од великих потреса до Велике Победе, преноси сајт председника РФ. Изложба ће бити отворена у Мањежу од 4. до 22. новембра.

Експозиција се заснива на историјским сведочанствима и документима из различитих државних архива и садржи живе карте, књиге, анимиране спотове и краткометражне филмове посвећене историји Русије у периоду од 1914. до 1945. године. Организатори изложбе су Московска патријаршија, Министарство културе и Влада Москве.

Ваша Светости, поштовани пријатељи! Честитам вам отварање годишње изложбе из циклуса Православна Русија, која је уприличена поводом Дана народног јединства, - рекао је руски председник отварајући изложбу. – Овај просветитељски пројекат је резултат великог заједничког рада Руске Православне Цркве, водећих научних организација, архива и библиотека, и сведочи о све већем живом и дубоком интересовању за руску историју, за наше духовне корене и изворе. Од срца се захваљујем организаторима и учесницима у изложби.

Централну тему њене велике експозиције представља период од 1914. до 1945. године, епоха светских ратова, револуција и потреса. Тада су подривани обичаји и уништаване судбине, а жртве окрутних друштвених експеримената били су милиони људи.

Али чак и у таквим суровим и тешким условима људи су живели, стварали, откривали и напредовали, а кад би се над домовину надвила опасност – увек су се сећали главног. Били су свесни значаја јединства и слоге, окретали су се вечним непролазним вредностима и узвишеним моралним идеалима. Идеолошки клишеи су се повлачили пред правом, историјском Русијом.

Љубав према домовини била је најјаче осећање које је све побеђивало, надахњивала је, помагала и спасавала. Тако је наш народ преживео Велики отаџбински рат 1941-1945. године и не само да је опстао – већ је сачувао и учврстио државност, донео је мир и ослобођење поробљеним европским народима.

Ове године смо прославили велики општенационални јубилеј – 70. годишњицу Велике Победе; она је постала догађај од огромног историјског и моралног значаја, предмет безусловног поноса и поштовања и симбол херојства народа. То је наша историја. Треба да је познајемо, да је поштујемо без икаквих одузимања и прећуткивања, треба да је се сећамо и да поштујемо њене лекције, да уважавамо и поштујемо искуство прошлости.

Сигуран сам да ће ова изложба која се заснива на истинитим сведочанствима и документима, која је организована уз примену најсавременије технологије, изазвати велико интересовање, да ће занимати младе људе и људе из различитих нараштаја. Тим пре што се неће одржавати само у престоници, већ и у другим градовима наше земље.

Важно је то што ће посетиоци и гости на нов начин моћи да погледају добро познате догађаје и чињенице, да стекну сопствено мишљење о њима и сопствену представу. Још једном свима вама честитам отварање ове изложбе. Желим вам успех и све нај-најбоље.

Срећан вам празник.

Са руског Марина Тодић,
Православље