ЧПредседник чини све да спречи чланство Косова

06-11-2015 02:38:50 | | / vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић улаже огромне напоре да се предупреди чланство Косова и Метохије у Унеско и да Србија добије подршку за предлог да то питање буде скинуто са дневног реда седнице 9. новембра, рекли су данас саветници председника Станислава Пак и Иван Мркић.

Они су на конференцији за новинаре истакли да је председник, чим се сазнало за ту иницијативу, кренуо у кампању и да је за три месеца у бројним разговорима са председницима држава и амбасадорима указивао на неприхватљивост чланства Косова у Унеско.

Том приликом им је, како су саопштили, поделио и филм „Истина“, у коме се осам минута излаже кратка историја српске баштине и приказује мартовско уништавање.

„Председник ће наставити да чини све да у сусрет 9. новембру придобије што већу подршку пријатеља и партнера“, нагласио је Мркић, додајући да је једино праведно решење да се о том питању разговара у Бриселу.

„Наш је став да такве ствари треба да се преговарају у Бриселу. Када се одложи у Унеско, то питање се враћа у Брисел, где му је и место“, истакао је Мркић.

Он је упозорио да би у случају изгласавања чланства Косова у Унеско у Србији то било доживљено као велико понижење, „наелектрисала“ би се политичка атмосфера, као и да је питање у ком смеру би ишли преговори. Мркић је казао и да је незахвално и да није добро прогнозирати колико ће држава бити на нашој страни, а колико на страни Косова, већ да је битно да србска страна чини све како би добила већину за свој предлог.

Пакова је навела да је од 1999. године уништено више од 200 споменика српске културе и гробаља, те да је у кампањи коју је покренуо председник државе то и представљено. У том циљу је у сарадњи са Радио-телевизијом Србије направљен филм „Истина“, који је подељен свим амбасадорима и председницима држава са којима је Николић разговарао, а који је, поред осталог, преузела и руска „Раша тудеј“.

Филм је, према њеним речима, преведен на енглески, шпански и арапски и биће приказан милионима гледалаца широм света. Пакова је додала да је председник државе међу реткима који је искористио друштвене мреже и своје линије на интернету за промоцију кампање „Не Косово у Унеско“.