Сноуден оптужио САД за погибију цивила у Сирији и Ираку

07-11-2015 03:56:42 | | / vostok.rs |


Велики губици међу цивилима од напада америчких дронова у Сирији и Ираку повезани су са тим што се као мете означавају сигнали мобилних телефона, саопштио је бивши сарадник НСА Едвард Сноуден.

„Они су усмерени, не на конкретно лице, већ на телефон. Они не знају да ли телефон у рукама држи сам терориста или његова мајка. Ето зашто су многи напади дронова осуђени на фијаско, зашто пуцају на свадбе“, рекао је Сноуден у интервјуу шведском листу „Дагенс нејхетер“.

Како преноси лист, у октобру су у листу „Интерсепт“ објављени тајни документи који сведоче да су 90 одсто погинулих у нападима америчких дронова цивили који немају никакве везе са циљевима. Касније су ове жртве у званичним документима називане „убијени противници".

„Информација које они (САД) користе су опасне и непроверене“, наводи искусни сарадник америчке специјалне службе, који је добио азил у Русији.

При томе, по његовом мишљењу, ваздушни удари САД и земаља–савезника не решавају, већ напротив, стварају нове проблеме. Бивши обавештајац сматра да „није постојала никаква Исламска држава, док нису почела бомбардовања ове земље (Сирије), а да коришћење дронова ствара више терориста, него што убија“.

„Највећу претњу са којом се суочавамо у региону је породила наша сопствена политика“, тврди Сноуден.

На питање како живи у Русији Американац је навео да му није лако да говори о свом животу у Русији, не само због безбедности.

„Тешко ми је да говорим шта радим, јер све што кажем биће критиковано у САД. Ако о Русији, на пример, кажем нешто добро, они ће одмах почети да вичу: ’У вези је са Кремљом‘. Ако кажем нешто лоше, десиће се исто то. Сви ће говорити: ’Ето, не свиђа му се живот у Русији, очигледно је несрећан тамо‘. Зато не желим о томе да говорим“, наводи речи Сноудена „Дагенс нејхетер“.